Καύσωνας στην Ιταλία: «Περισσότερη ζέστη και από την Αφρική»- Κόκκινος συναγερμός σε 16 μεγάλες πόλεις

Καύσωνας στην Ιταλία: «Περισσότερη ζέστη και από την Αφρική»- Κόκκινος συναγερμός σε 16 μεγάλες πόλεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Δεκαέξι μεγάλες ιταλικές πόλεις τέθηκαν σήμερα σε κόκκινο συναγερμό για τον καύσωνα, με μετρήσεις υπό σκιάν να αναμένονται γύρω στους 35-36 βαθμούς Κελσίου, αλλά η αίσθηση της θερμοκρασίας ήταν κοντά στους 40.

Η Μπολόνια, η Φλωρεντία, η Ρώμη, το Κάλιαρι στη Σαρδηνία, το Παλέρμο και η Κατάνια στη Σικελία είναι μερικές μόνο από τις πόλεις που τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό στην Ιταλία λόγω καύσωνα. Στις 13:00 τοπική ώρα η θερμοκρασία στην Ρώμη ήταν 34°C.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας εξέφρασε φόβους για «τον πιο έντονο καύσωνα του καλοκαιριού αλλά και έναν από τους πιο έντονους όλων των εποχών».

Ωστόσο,  οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στη Σαρδηνία. Το ρεκόρ των 48,8°C που χρονολογείται από τις 11 Αυγούστου 2021, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί ποτέ στην Ευρώπη, θα μπορούσε έτσι να ξεπεραστεί.

Η ζέστη είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα, υπενθύμισε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Το περασμένο καλοκαίρι, μόνο στην Ευρώπη, οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν περισσότερους από 60.000 θανάτους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ιταλία: «Πιο ζεστά και από την Αφρική»

Για τους μοναχούς που είναι ντυμένοι με τα μαύρα άμφια, η δοκιμασία είναι ακόμη πιο δύσκολη. «Είναι δύσκολο να προσαρμοστείς, είναι πιο ζεστά και από την Αφρική, στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό», λέει στο AFP ο Φρανσουά Μπεμπά, ένας 29χρονος ιερέας στην επισκοπή Κένγκε κοντά στην Κινσάσα.

«Αυτή η ζέστη συνεχίζεται μέχρι τη νύχτα, έχουμε πρόβλημα με τον ύπνο. Κι εμείς που είμαστε ντυμένοι στα μαύρα, ιδρώνουμε κολασμένα», προσθέτει.

Πάντως, για τον Ελίας και την Καρόλ, ένα ζευγάρι Λιβανέζων, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Και στη χώρα τους έχει ζέστη αυτή την εποχή.

«Η θερμοκρασία είναι περίπου η ίδια, βάζουμε λίγο παραπάνω αντηλιακό, πίνουμε λίγο περισσότερο νερό», εξηγεί η Καρόλ.

«Δεν πιστεύαμε ότι θα ήταν 42 ή 43 βαθμοί αλλά είχαμε δει στο Google ότι θα έκανε ζέστη», λέει η 36χρονη νοσηλεύτρια.

Στη Ρώμη, που μετονομάστηκε σε «Κολασμένη Πόλη» από τον Τύπο, οι θερμοκρασίες πιθανόν να φθάσουν αύριο τους 40°C, στη συνέχεια τους 42 ή τους 43°C την Τρίτη, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,5°C που καταγράφηκε στην πρωτεύουσα τον Αύγουστο του 2007.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΑΔΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Διεθνή / Τουρκία: Αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στο ποδόσφαιρο - Πώς ξετυλίχθηκε η υπόθεση

Το σκάνδαλο στοιχηματισμού στην Τουρκία επιβεβαιώνει αυτό που ήδη πίστευαν αρκετοί φίλαθλοι, ότι διαιωνίζεται ένα σύστημα νεποτισμού και διαφθοράς στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM