Κατσαρίδες στην αντιμετώπιση απορριμάτων της κουζίνας

Κατσαρίδες στην αντιμετώπιση απορριμάτων της κουζίνας Facebook Twitter
3

Μια εντυπωσιακή ιδέα είχε ένας επιχειρηματίας στην ανατολική επαρχία της Κίνας, Σαντόνγκ.

Μετέτρεψε την κατσαρίδα, που όλος σχεδόν ο κόσμος θεωρεί βρώμικη και παράσιτο, σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον πλάσμα για την αντιμετώπιση των αποβλήτων της κουζίνας.

Στο αγρόκτημα του Λι, έκτασης 6.300 τ.μ., έξω από την πόλη Τσινάν, ένα δισ. κατσαρίδες καταναλώνουν καθημερινά 50 τόνους απορριμμάτων κουζίνας, δηλαδή περίπου το ένα δωδέκατο της συνολικής ημερήσιας ποσότητας απορριμμάτων, σε μία πόλη με πληθυσμό 7 εκατομμυρίων.

Ορισμένοι κάτοικοι εκτρέφουν κατσαρίδες για να προμηθεύονται φαρμακευτικά φυτά που τα χρησιμοποιούν στη συνέχεια, για την παρασκευή φαρμάκων. Ωστόσο, ο Λι θέλει να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες του εντόμου για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο 55χρονος επιχειρηματίας δούλευε σε μια φαρμακευτική εταιρεία. Την ιδέα πήρε από μία ταινία με καρτούν που έβλεπε μαζί με την κόρη του. Η ταινία έδειχνε ότι οι κατσαρίδες μπορούν να επιβιώσουν για 90 ημέρες χωρίς φαγητό και 40 ημέρες χωρίς νερό.

Όπως λέει στο κινεζικό πρακτορείο, τα περισσότερα απορρίμματα κουζίνας στην πόλη θάβονται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την λαιμαργία των κατσαρίδων για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αποβλήτων. Πραγματοποίησε το πρώτο του πείραμα σε ένα ενυδρείο στο καθιστικό του σπιτιού του. Διαπίστωσε ότι οι κατσαρίδες δεν είναι επιλεκτικές στο φαγητό και προτιμούν έτοιμες τροφές όλων των γεύσεων.

Το 2011 ίδρυσε την επιχείρησή του και απέκτησε έξι διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ υπέβαλε 36 αιτήσεις ευρεσιτεχνίας για να ανοίξει ένα αγρόκτημα εκμετάλλευσης κατσαρίδων. Στη νέα επιχείρησή του, με αυτόματο αερισμό, εγκαταστάσεις σίτισης και καθαρισμού, ελάχιστους εργάτες μπορείς να δεις.

Ο Λι εκτρέφει αμερικανικές κατσαρίδες, τις μεγαλύτερες από όλα τα κοινά είδη με το μεγαλύτερο κύκλο ζωής. Οι κατσαρίδες του ζουν κατά μέσο όρο 300 ημέρες.

Απαντώντας στις ανησυχίες κάποιων ότι μπορεί κατά λάθος οι κατσαρίδες να βγουν από το αγρόκτημα, ο Λι εξηγεί ότι έχουν ληφθεί πολλαπλά μέτρα όπως το σφράγισμα της πόρτας και η εγκατάσταση υδάτινων φρακτών σε κάθε είσοδο.

Ο Λι υποστηρίζει ότι οι κατσαρίδες είναι πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες. Ως εκ τούτου σχεδιάζει να προσθέσει εγκαταστάσεις για να αποξηραίνει και να αλέθει τις νεκρές κατσαρίδες, προκειμένου να χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Ελέγχου Ποιότητας Τροφίμων του Τσινάν που επιτηρείται από το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων, τα κοτόπουλα που τρέφονται με σκόνη κατσαρίδας μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αντιβιοτικά, τα λιπαρά που περιέχει το κρέας τους είναι χαμηλότερα από εκείνα του κουνελιού και η περιεκτικότητά τους σε σελήνιο είναι 1,8 φορές υψηλότερη από εκείνο των συνηθισμένων κοτόπουλων.

Οι κατσαρίδες αποτελούσαν συστατικό της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής για χιλιάδες χρόνια και οι φαρμακευτικές της ιδιότητες αξιοποιούνται συνεχώς με νέες επιχειρήσεις που αναδύονται στην Κίνα.

Στα άμεσα σχέδια του Λι είναι να δημιουργήσει άλλα τρία αγροκτήματα και ήδη διερευνά τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τις κατσαρίδες για την παρασκευή χαπιών διατροφής και καλλυντικών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

 

Με πληροφορίς από AΠΕ, Χinhua

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
«Ο Λι υποστηρίζει ότι οι κατσαρίδες είναι πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες. Ως εκ τούτου σχεδιάζει να προσθέσει εγκαταστάσεις για να αποξηραίνει και να αλέθει τις νεκρές κατσαρίδες, προκειμένου να χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές. Στα άμεσα σχέδια του Λι είναι να δημιουργήσει άλλα τρία αγροκτήματα και ήδη διερευνά τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τις κατσαρίδες για την παρασκευή χαπιών διατροφής και καλλυντικών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. »Η δυστοπική πολιτική ταινία δράσης Snowpiercer, αποδεικνύει για ακόμα μία φορά πως η τέχνη είναι μπροστά από την εποχή της.