Καθηγητής της Οξφόρδης συνελήφθη ως ύποπτος για κλοπή αρχαίου πάπυρου

Καθηγητής της Οξφόρδης συνελήφθη ως ύποπτος για κλοπή αρχαίου πάπυρου Facebook Twitter
Ο Δρ Ντίρκ Ομπίνκ, αναπληρωτής καθηγητής παπυρολογίας και ελληνικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνελήφθη ως ύποπτος για κλοπή αρχαίου πάπυρου (archaeologynewsnetwork)
0

Ένα διεθνές μυστήριο σχετικά με την υποτιθέμενη κλοπή ανεκτίμητων βιβλικών θραυσμάτων αρχαίου πάπυρου από μια συλλογή, που βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης οδήγησε στη σύλληψη ενός καθηγητή.

Ο Δρ Ντίρκ Ομπίνκ, αναπληρωτής καθηγητής παπυρολογίας και ελληνικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνελήφθη από αξιωματικούς της αστυνομίας του Thames Valley.

Οι κατηγορίες αφορούσαν στην κλοπή θρααυσμάτων του πάπυρου που στεγαζόταν στη διάσημη βιβλιοθήκη Sackler στην Οξφόρδη.

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται αξιωματούχους, η φερόμενη κλοπή αναφέρθηκε στις αρχές στις 12 Νοεμβρίου. Η σύλληψη έγινε τον περασμένο μήνα και το άτομο που κρατείτο, αφέθηκε ελεύθερο ενώ συνεχίζονται οι έρευνες.

Ο καθηγητής Ομπίνκ, 63 ετών, αρνήθηκε να σχολιάσει και είπε μόνο ότι οι ισχυρισμοί είναι «κακόβουλη απόπειρα» να βλάψει τη φήμη του και την καριέρα του.

Ωστόσο, ο καθηγητής παύθηκε από τα καθήκοντά του στην Οξφόρδη τον Οκτώβριο του 2019 μετά από έρευνα σχετικά με την εξαφάνιση των αρχαίων θραυσμάτων πάπυρου από τη συλλογή Oxyrhynchus, που βρίσκονταν στη βιβλιοθήκη Sackler και άνηκαν στην Αιγυπτιακή Εταιρεία Εξερεύνησης (EES).

Η EES ανέφερε ότι τα υλικά αφαιρέθηκαν από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και φέρονται να πωλήθηκαν στο Μουσείο της Βίβλου στις ΗΠΑ.

Ο Δρ Καρλ Γκρέιβς, διευθυντής της EES, δήλωσε ότι έχουν δώσει κατάθεση στην αστυνομία για τα όσα εκλάπησαν. Είπε ότι το Μουσείο της Βίβλου συνεργάστηκε και τα απολεσθέντα θραύσματα - 13 συνολικά - επιστράφηκαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Πρόκειται για τα πρώιμα θραύσματα των Ευαγγελίων ή βιβλικά θραύσματα. Είναι απόδειξη της πρώιμης χριστιανικής κληρονομιάς της Αιγύπτου και αποτελούν απόδειξη της βιβλικής γραφής. Δεν τα εκτιμούμε σε οικονομικό μέγεθος καθώς είναι ανεκτίμητα και αναντικατάστατα» πρόσθεσε.

Μερικά από τα θραύσματα της συλλογής περιέχουν μόνο μία ή δύο λέξεις, ενώ άλλα είναι μεγαλύτερα και χρειάστηκαν δεκαετίες δουλειάς για να τα συνδυάσουν. Τα θραύσματα προέρχονται, μεταξύ άλλων, από τη Γένεση, την Έξοδο και το Δευτερονόμιο, το πέμπτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης.

Σε δήλωση του στον Guardian, ο Ομπίνκ αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες. «Οι ισχυρισμοί που έγιναν εναντίον μου ότι έχω κλέψει, αφαιρέσει ή πουλήσει αντικείμενα που ανήκουν στη συλλογή Egypt Exploration Society στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι εντελώς ψευδείς», είπε.

«Ποτέ δεν θα προδώσω την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μου και τις αξίες που επιδίωξα να προστατεύσω και να τηρήσω καθ 'όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής μου σταδιοδρομίας με αυτόν τον τρόπο. Γνωρίζω ότι υπάρχουν έγγραφα που χρησιμοποιούνται εναντίον μου και πιστεύω ότι κατασκευάστηκαν σε μια κακόβουλη προσπάθεια να βλάψουν τη φήμη και την καριέρα μου».

Η σύλληψη αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην φοιτητική εφημερίδα, Oxford Blue.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ