Κατάρ: Πάνω από 6.500 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε έργα για το Μουντιάλ

Κατάρ: Πάνω από 6.500 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε έργα για το Μουντιάλ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Όπως αποτυπώνει μεγάλη έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα, Guardian, περισσότεροι από 6.500 μετανάστες εργαζόμενοι από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν πεθάνει στο Κατάρ τα τελευταία δέκα χρόνια, από τότε που κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Κατά μέσο όρο 12 μετανάστες εργαζόμενοι από αυτά τα πέντε έθνη της Νότιας Ασίας πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από τη νύχτα του Δεκεμβρίου 2010 που οι δρόμοι της Ντόχα γέμισαν από εκστατικά πλήθη που γιόρταζαν τη νίκη του Κατάρ, σύμφωνα με τα ευρήματα, που συγκεντρώθηκαν από κυβερνητικές πηγές.

 

Στοιχεία από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα αποκάλυψαν ότι καταγράφηκαν 5.927 θάνατοι μεταναστών εργαζομένων κατά την περίοδο 2011-2020. Ξεχωριστά, στοιχεία από την πρεσβεία του Πακιστάν στο Κατάρ ανέφεραν 824 θανάτους Πακιστανών εργαζομένων, μεταξύ 2010 και 2020.

Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών εκτιμάται πως είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν θανάτους από διάφορες χώρες που στέλνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων και της Κένυας, ενώ δεν περιλαμβάνονται επίσης οι θάνατοι που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2020.

Τα τελευταία 10 χρόνια, το Κατάρ ξεκίνησε ένα πρωτοφανές πρόγραμμα οικοδόμησης, σε μεγάλο βαθμό προετοιμασία για το τουρνουά ποδοσφαίρου το 2022. Εκτός από επτά νέα στάδια, δεκάδες μεγάλα έργα έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου αεροδρομίου, δρόμων, συστήματα δημόσιων συγκοινωνιών, ξενοδοχεία και μια νέα πόλη, η οποία θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τα αίτια της τραγωδίας

Επισήμως, μόλις 37 είναι οι θάνατοι μεταξύ εργαζομένων που συνδέονται άμεσα με την κατασκευή γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εκ των οποίων οι 34 χαρακτηρίζονται ως «μη εργασιακοί» από την οργανωτική επιτροπή.

Ο τραγικός απολογισμός αποκαλύπτεται σε μεγάλα λογιστικά φύλλα επίσημων δεδομένων που αναφέρουν τις αιτίες του θανάτου: πολλαπλούς αμβλείς τραυματισμούς λόγω πτώσης από το ύψος. «Ασφυξία, απροσδιόριστη αιτία θανάτου».

Ωστόσο, μεταξύ των αιτίων, το πιο συχνό είναι οι λεγόμενοι «φυσικοί θάνατοι», που συχνά αποδίδονται σε οξεία καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

 

Κατάρ: Πάνω από 6.500 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε έργα για το Μουντιάλ Facebook Twitter

Ο Guardian ανέφερε ότι τέτοιες ταξινομήσεις, οι οποίες συνήθως πραγματοποιούνται χωρίς αυτοψία, συχνά δεν παρέχουν μια νόμιμη ιατρική εξήγηση για την υποκείμενη αιτία αυτών των θανάτων.

Το 2019 διαπιστώθηκε ότι η έντονη καλοκαιρινή ζέστη του Κατάρ είναι πιθανό να είναι σημαντικός παράγοντας για πολλούς θανάτους εργαζομένων. Τα ευρήματα του Guardian υποστηρίχθηκαν από έρευνα που ανέθεσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αποκάλυψε ότι για τουλάχιστον τέσσερις μήνες του έτους οι εργαζόμενοι όταν εργάζονταν έξω σε συνθήκες αφόρητης ζέστης και καύσωνα.

 

Ο Μοχάμαντ Σαχίντ Μιαχ, 29 ετών, από το Μπαγκλαντές, πέθανε όταν το δωμάτιό του πλημμύρισε με νερά, που ήρθαν σε επαφή με ένα εκτεθειμένο ηλεκτρικό καλώδιο και του προκάλεσαν ηλεκτροπληξία.

 

Οργανωτική επιτροπή: Ανακριβές το δημοσίευμα

«Λυπούμαστε πολύ για όλες αυτές τις τραγωδίες και έχουν ερευνήσει κάθε περιστατικό ξεχωριστά για να διαβεβαιώσουμε πως διδασκόμαστε από ό,τι συμβαίνει. Πάντα προσπαθούμε να έχουμε διαφάνεια σε αυτό το θέμα και να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους μετά από ανακριβή δημοσιεύματα για τον αριθμό των εργατών που έχουν χάσει τη ζωή τους στα πρότζεκτ μας», ήταν το σχόλιο της οργανωτικής επιτροπής για το δημοσίευμα.

Εκπρόσωπος της FIFA για το ίδιο δημοσίευμα σχολίασε: «Έχοντας λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργατών, η συχνότητα των ατυχημάτων στις κατασκευές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα αντίστοιχα πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο».

Ο Guardian, πάντως, τόνισε πως η παγκόσμια ομοσπονδία και η οργανωτική επιτροπή δεν παρουσίασαν κανένα απτό στοιχείο που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Διεθνή / Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Η Κίνα επιδοτεί μαζικά την κατασκευή προϊόντων, με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά κινεζικών προϊόντων κι αυτό δεν θα το ανεχτούμε, καταγγέλει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
NEWSROOM
Ράφα: Απομακρύνει αμάχους ο ισραηλινός στρατός - Φόβοι πως η επίθεση πλησιάζει

Διεθνή / Ράφα: Απομακρύνει αμάχους ο ισραηλινός στρατός - Φόβοι πως η επίθεση πλησιάζει

Το Ισραήλ φαίνεται πως προετοιμάζει την «ευρείας κλίμακας επίθεση» για την οποία απειλεί εδώ και καιρό - «Προσωρινή και περιορισμένης κλίμακας η επιχείρηση», διαβεβαιώνει ο στρατός
NEWSROOM