Το Κατάρ καλεί το Ισραήλ να αποσυρθεί από τη νεκρή ζώνη της Συρίας

Το Κατάρ καλεί το Ισραήλ να αποσυρθεί από τη νεκρή ζώνη της Συρίας Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ Αλ Θάνι / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ Αλ Θάνι, ζήτησε από το Ισραήλ να «αποσύρει αμέσως» τις δυνάμεις του από τη νεκρή ζώνη με τη Συρία που έχει καθιερώσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μετά την είσοδο ισραηλινών στρατευμάτων στην περιοχή που ακολούθηκε της πτώσης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό μαζί με τον νέο ηγέτη της Συρίας, Αχμέντ Αλ Σαράα, ο σεΐχης επέκρινε τις κινήσεις του Ισραήλ να καταλάβει την περιοχή κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν στη νότια Συρία. «Η κατάληψη της νεκρής ζώνης από την ισραηλινή κατοχή είναι μια απερίσκεπτη πράξη, το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί αμέσως», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Το Ισραήλ ανέπτυξε στρατιωτικές μονάδες τον περασμένο μήνα στη νεκρή ζώνη, η οποία βρίσκεται κατά μήκος των Υψιπέδων του Γκολάν και χωρίζει τη Συρία από το Ισραήλ, μετά την ανατροπή του Άσαντ. Η περιοχή έχει οριστεί επισήμως ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο πλαίσιο της εκεχειρίας του 1974 με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Καθώς τα στρατεύματά του εισέβαλαν στην περιοχή, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίσης εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρη τη Συρία υπό τη ρητορική ότι αποτελούσαν μέρος μιας εκστρατείας για να σταματήσει την προσγείωση όπλων στα χέρια «εξτρεμιστών».

Από την πλευρά του, ο Αλ Σαράα δήλωσε Τύπου ότι η Συρία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις δυνάμεις του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη. «Η προέλαση του Ισραήλ στην περιοχή οφείλεται στην παρουσία των ιρανικών πολιτοφυλακών και της Χεζμπολάχ. Μετά την απελευθέρωση της Δαμασκού, πιστεύω ότι δεν έχουν καθόλου παρουσία. Υπάρχουν προσχήματα που χρησιμοποιεί σήμερα το Ισραήλ για να προχωρήσει στις συριακές περιοχές, στη νεκρή ζώνη», είπε.

 

«Το Κατάρ αναμφίβολα παίζει μεγάλο ρόλο. ... Θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο να συνεχίσουν να ασκούν πίεση (σ.σ. στο Ισραήλ να αποσυρθεί» μαζί με τα δυτικά και ευρωπαϊκά έθνη και τις ΗΠΑ» δήλωσε νέος ηγέτης της Συρίας στους δημοσιογράφους στη Δαμασκό.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ Αλ Θάνι υποσχέθηκε επίσης να στηρίξει τη νέα διοίκηση και την αποκατάσταση των υποδομών της Συρίας, που έχουν καταστραφεί από σχεδόν 14 χρόνια εμφύλιου πολέμου. «Θα παράσχουμε την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη για να καταστήσουμε τις υποδομές και πάλι λειτουργικές και θα στηρίξουμε τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας» είπε, προσθέτοντας ότι το Κατάρ «τείνει το χέρι του στους Σύρους αδελφούς μας για μελλοντικές συνεργασίες».

Ζήτησε επίσης την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας και τόνισε ότι «οι κυρώσεις θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη στήριξη που παρέχεται στη Συρία και τον συριακό λαό». Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις στον Άσαντ και την διακυβέρνησή του για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Αυτόν τον μήνα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε γενική άδεια διάρκειας έξι μηνών που επιτρέπει ορισμένες συναλλαγές με τη συριακή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πωλήσεων ενέργειας και περιστασιακών συναλλαγών.

Η ΕΕ συμφώνησε να συναντηθεί στα τέλη Ιανουαρίου για να συζητήσει την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM