Στα πρόθυρα πολέμου: 26 νεκροί από επίθεση της Ινδίας στο Κασμίρ - Το Πακιστάν κατέρριψε ινδικά αεροσκάφη

Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Νεκροί, τραυματίες και απειλές για αντίποινα μετά από επιθέσεις Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας και του Πακιστάν ανταλλάσσουν σήμερα σφοδρά πυρά πυροβολικού στα αμφισβητούμενα σύνορά τους στο Κασμίρ, μερικές ώρες μετά τους ινδικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο πακιστανικό έδαφος σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση της 22ης Απριλίου.

Οι ινδικοί πύραυλοι που έπληξαν στόχους σε έξι πόλεις στο Κασμίρ και στο Παντζάμπ του Πακιστάν σκότωσαν τουλάχιστον 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους κοριτσάκι τριών ετών, και τραυμάτισαν άλλους 46, σύμφωνα τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις. Η Ινδία από την πλευρά της έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και 29 τραυματίες στο χωριό Πουντς, στο βορειοδυτικό τμήμα του τομέα του Κασμίρ υπό ινδικό έλεγχο, εξαιτίας πυρών πυροβολικού του Πακιστάν που κατά τον ινδικό στρατό βάλλονταν αδιακρίτως.

Το Πακιστάν χαρακτήρισε τις επιθέσεις «πράξη πολέμου» και δήλωσε πως κατέρριψε πέντε ινδικά πολεμικά αεροσκάφη. «Το Πακιστάν απαντά δυναμικά στην Ινδία», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν για συμμετοχή σε επίθεση σε Ινδική Κασμίρ που στοίχισε τη ζωή σε 26 Ινδουιστές τουρίστες. Το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανέφερε: «Τηρούμε την υπόσχεσή μας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Μια από τις επιθέσεις έπληξε τέμενος στην πόλη Μπαχαουαλπούρ, στο πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο του Πακιστάν, το Παντζάμπ, σκοτώνοντας ένα παιδί και τραυματίζοντας δύο ενήλικες. Άλλοι στόχοι χτυπήθηκαν κοντά στο Μουρίντκε και στην ελεγχόμενη από το Πακιστάν Κασμίρ.

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης και διακοπή ρεύματος καταγράφηκε στην πρωτεύουσα του πακιστανικού Κασμίρ, Μουζαφαραμπάντ.

Στην ινδική πλευρά, κάτοικοι στην περιοχή Κούπβαρα ανέφεραν πυροβολισμούς μεταξύ στρατευμάτων κατά μήκος της γραμμής ελέγχου. Ο Ινδικός Στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από διασυνοριακά πυρά.

Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαχμπάζ Σαρίφ, δήλωσε: «Το Πακιστάν έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει δυναμικά σε αυτή την πράξη πολέμου. Η απάντηση ήδη δίνεται». Ο Ινδικός Στρατός δήλωσε ότι στόχευσε «τρομοκρατικές υποδομές» και όχι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προσθέτοντας πως οι ενέργειες ήταν «μετρημένες και μη κλιμακούμενες». Ωστόσο, ο Υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Χουάτζα Άσιφ, αρνήθηκε πως επλήγησαν στρατιωτικοί στόχοι και ανέφερε ότι τουλάχιστον έξι περιοχές πολιτών βομβαρδίστηκαν. Εικόνες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν νεκρά και τραυματισμένα παιδιά.

Λίγο μετά τις επιθέσεις, η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για παραβίαση της εκεχειρίας με πυρά πυροβολικού.

Το Πακιστανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι επιθέσεις έγιναν από ινδικό εναέριο χώρο, απειλώντας την εμπορική αεροπορική κυκλοφορία. Πολλές αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν πτήσεις προς το Πακιστάν και τη βόρεια Ινδία.

Η ένταση αυξήθηκε μετά από δήλωση του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ότι τα ύδατα που ρέουν από την Ινδία θα σταματήσουν να περνούν στο Πακιστάν. Η Ινδία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συνθήκη των Υδάτων του Ινδού, μια συμφωνία ζωτικής σημασίας για το Πακιστάν.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί την πιο επικίνδυνη κλιμάκωση των εντάσεων των τελευταίων ετών, με ανησυχία από τη διεθνή κοινότητα και έκκληση του ΟΗΕ για στρατιωτική αυτοσυγκράτηση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ευρείας σύρραξης.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Νέα επίθεση σε σκάφος ανοιχτά της Βενεζουέλας, «φόρτωμενο με ναρκωτικά» σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέα επίθεση σε σκάφος ανοιχτά της Βενεζουέλας, «φορτωμένο με ναρκωτικά» σύμφωνα με τον Τραμπ

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το σκάφος ήταν «φορτωμένο με αρκετά ναρκωτικά για να σκοτώσουν 25 έως 50 χιλιάδες ανθρώπους» και άφησε να εννοηθεί πως κατευθυνόταν προς «αμερικανικό έδαφος»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Το άγχος σε μικρή ηλικία σε επηρεάζει πολύ αργότερα» - Η αναφορά του στην πριγκίπισσα Νταϊάνα

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Το άγχος σε μικρή ηλικία σε επηρεάζει πολύ αργότερα» - Η αναφορά του στην πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μίλησε για τον χωρισμό των γονιών του, όταν εκείνος ήταν 8 ετών, αλλά και στο πώς προσπαθεί να μεγαλώνει τα παιδιά του μαζί με την Κέιτ
LIFO NEWSROOM
Γενική απεργία και διαδηλώσεις για τη Γάζα «παρέλυσαν» την Ιταλία - Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους 

Διεθνή / Γενική απεργία και διαδηλώσεις για τη Γάζα «παρέλυσαν» την Ιταλία - Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους 

Η ιταλική κυβέρνηση επέκρινε έντονα την κινητοποίηση, με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να υποστηρίζει ότι πολλοί εργαζόμενοι εκμεταλλεύθηκαν την απεργία για να παρατείνουν το Σαββατοκύριακό τους
LIFO NEWSROOM
Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μεθόδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Διεθνή / Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο Τραμπ έδωσε τελεσίγραφο στη Χαμάς για το αμερικανικό σχέδιο — Υπόσχεται «κόλαση» αν δεν δεχθεί

Διεθνή / Γάζα: Ο Τραμπ έδωσε τελεσίγραφο στη Χαμάς για το αμερικανικό σχέδιο — Υπόσχεται «κόλαση» αν δεν δεχθεί

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «τελευταία ευκαιρία» και προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση απόρριψης, «θα ξεσπάσει βία πρωτοφανούς κλίμακας» εναντίον της Χαμάς
LIFO NEWSROOM
PAKISTAN KASMIR DIADILOSEIS

Διεθνή / Βία και αναταραχή στο Κασμίρ: Νεκροί, τραυματίες και αποκλεισμένες πόλεις

Τουλάχιστον 9 νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν - Ο πρωθυπουργός καλεί σε ειρηνική κινητοποίηση, ενώ οι συγκρούσεις επηρεάζουν καθημερινότητα και ασφάλεια
LIFO NEWSROOM