Κάρλος Σόρια: Ο 81χρονος ορειβάτης που κατακτά τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου

Κάρλος Σόρια: Ο 81χρονος ορειβάτης που κατακτά τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου Facebook Twitter
Πηγή φωτό Instagram
0

Όταν ο Κάρλος Σόρια φεύγει από το σπίτι του φορώντας μάσκα, για να προπονηθεί στα βουνά έξω από τη Μαδρίτη, ο 81χρονος ορειβάτης θυμάται τις στιγμές στα Ιμαλάια.

«Είναι δύσκολο να αναπνεύσεις, οπότε μου θυμίζει όταν βρίσκομαι σε μεγάλο υψόμετρο», λέει χαμογελώντας. Ο 81χρονος ελπίζει ότι θα ζήσει ξανά αυτή την αίσθηση την ερχόμενη άνοιξη, όταν σχεδιάζει να ανέβει το όρος Νταουλαγκίρι, στο Νεπάλ. Μετά, το φθινόπωρο, ελπίζει να ανέβει το Σισιπάνγκμα, στο Θιβέτ. Αν πετύχει και στις δύο αποστολές του, θα γίνει ο γηραιότερος που έχει σκαρφαλώσει και στις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου, όλες τους πάνω από τα 8.000 μέτρα.

Ο Κάρλος Σόρια, ένας συνταξιούχος ταπετσιέρης που γεννήθηκε στην Άβιλα, ανεβαινει σε βουνά σε όλη του τη ζωή. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες τα επιτεύγματά του σπάνε τα ρεκόρ στις ηλικιακές κατηγορίες.

Από τη στιγμή που έγινε 60 έχει ανέβει στις 11 από τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Για λίγο ήταν ο γηραιότερος που έχει φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ, στα 62 του. Μέχρι τα 70 του είχε ολοκληρώσει την ανάβαση στις ψηλότερες κορυφές όλων των ηπείρων.


Για τον ίδιο, το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι το πώς εξελίχθηκαν αυτές οι αναβάσεις. «Είμαι πιο υπερήφανος για το γεγονός ότι δεν έχω υποστεί ποτέ σοβαρό κρυοπάγημα και δεν χρειάστηκα ποτέ διάσωση», δηλώνει. «Πάντα ανέβαινα και κατέβαινα από κάθε κορυφή στηριζόμενος στα πόδια μου», συμπληρώνει.

Ο Σόρια ήλπιζε να ολοκληρώσει το σχέδιο για τις 14 κορυφές πέρυσι, αλλά ο κορωνοϊός ανέτρεψε τα πλάνα του. Όταν πετύχει τον στόχο του, δεν θα ξεχάσει τις ζωές που χάθηκαν στην πανδημία. «Θέλω να τιμήσω τη μνήμη των ανθρώπων της ηλικίας μου σε όλο τον κόσμο που πέθαναν από αυτό τον ιό. Αλλά και τους ανθρώπους που περνούν άσχημα σε οίκους ευγηρίας και που φοβούνται πραγματικά», λέει.

«Θα πάρω λίγα λουλούδια και θα τα αφήσω στην κορυφή, ως τιμή για τους ανθρώπους που έχουν πεθάνει εξαιτίας αυτής της απαίσιας κατάστασης», συμπληρώνει.

Αυτή την εποχή προπονείται στα βουνά κοντά στη Μαδρίτη, αλλά και στο αυτοσχέδιο γυμναστήριο στο σπίτι του, που διαθέτει βάρη, στατικό ποδήλατο, αλλά και έναν μικρό τοίχο αναρρίχησης.

«Ο Κάρλος δεν είναι ένας ηλικιωμένος που βαρέθηκε όταν πήρε σύνταξη και αποφάσισε να αρχίσει να ανεβαίνει στα βουνά», λέει ο Σίτο Καρκαβίλα, γεωλόγος που έχει κάνει αναβάσεις με τον Σόρια. «Είναι ένας βετεράνος ορειβάτης που είναι ακόμη δραστήριος, δεν υπάρχει υπάρχει άλλος αθλητής που να είναι δραστήριος στο υψηλότερο επίπεδο για έξι δεκαετίες», συμπλήρωσε.


Εξάλλου, όταν βρίσκεται στα Ιμαλάια ο Σόρια δεν νιώθει ηλικιωμένος όπως λέει. Πριν από δύο χρόνια υποβλήθηκε σε επέμβαση στο γόνατο, αλλά επιμένει ότι δεν υπάρχει ζήτημα με τη φυσική κατάστασή του.

«Έχασα λίγη σταθερότητα στα πόδια μου, λίγη δύναμη, λίγη οξυδέρκεια. Αλλά στα Ιμαλάια ποτέ δεν ένιωσα σαν ένας ηλικιωμένος που απλά προσπαθεί να δει αν μπορεί να τα καταφέρει», λέει. «Οι ηλικιωμένοι έχουν την άποψη ότι το παιχνίδι τελείωσε για εκείνους. Υπάρχουν πολλοί που λένε "είμαι ήδη 70". Ε και; Αυτή είναι μια υπέροχη ηλικία!», καταλήγει.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ