Θύμα πλεκτάνης υποστήριξε ότι έχει πέσει ο Κάρλος Γκοσν, κατονομάζοντας ως υπεύθυνους μία σειρά κορυφαίων στελεχών της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Nissan.

 

Ο Γκοσν, ο οποίος απέδρασε με κινηματογραφικό τρόπο από τις ιαπωνικές φυλακές βρέθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου, όπου και μίλησε για πρώτη φορά για τη σύλληψή του στο Τόκιο πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

 

Ο ίδιος κάνει λόγο για στημένη σύλληψη και σύγκρουση συμφερόντων στις έρευνες των εισαγγελικών αρχών και της Nissan. «Με συνέλαβαν για μία αμοιβή, που δεν ήταν καθορισμένη, δεν είχε αποφασιστεί και δεν είχε πληρωθεί. Είχαν προφανώς συμμετοχή στην πλεκτάνη ο Χιρότο Σαϊκάουα, ο Χάρι Νάντα και ο Τοσιάκι Ονούμα, και υπάρχουν αρκετοί ακόμη, όπως και ένα μέλος του Δ.Σ. της Nissan». Μάλιστα υποστήριξε ότι μέλη της κυβέρνησης της Ιαπωνίας έπαιξαν ρόλο στην πλεκτάνη εναντίον του. 

 

«Οι μόνοι που δεν βλέπουν τη σύγκρουση συμφερόντων στις έρευνες των εισαγγελικών αρχών και της Nissan είναι οι Ιάπωνες» πρόσθεσε σε δηλώσεις του από τον Λίβανο.

 

«Ορισμένοι από τους Ιάπωνες φίλους μου νόμιζαν ότι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούν από την επιρροή της Renault στη Nissan ήταν να ξεφορτωθούν εμένα» σχολίασε σημειώνοντας ότι ήταν λάθος που αντί να βγει στην σύνταξη αποδέχτηκε πρόταση να συνεχίσει στην εταιρεία.

 

Σημειώνεται ότι οι ιαπωνικές αρχές κατηγορούν τον συλληφθέντα ότι δήλωνε στην εφορία χαμηλότερα ποσά από τις πραγματικές απολαβές του καθώς και ότι καταχράστηκε τη θέση του στην αυτοκινητοβιομηχανία με στόχο να περάσει κεφάλαια 5 εκατ. δολ. σε εταιρεία, που ήλεγχε ο ίδιος.

 

Ο Γκοσν αρνείται όλες τις κατηγορίες κατηγορώντας ακόμα και το ιαπωνικό σύστημα Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι έχει «προαποφασίσει» την ενοχή του. 

 

H αντίδραση της Nissan


Σε ανακοίνωσή της η Nissan αναφέρει ότι η απόφασή του Γκοσν να αποδράσει αποτελεί πράξη που αψηφά το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας, την οποία και βρίσκει «εξαιρετικά δυσάρεστη».

 

«Ανακαλύψαμε πολυάριθμες πράξεις κακοδιαχείρισης εκ μέρους του Γκοσν, μέσω εμπεριστατωμένης και λεπτομερειακής εσωτερικής έρευνας και αποφασίσαμε ότι δεν ήταν κατάλληλος να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως εκτελεστικό μέλος για αυτό και τον απομάκρυνε από όλα τα αξιώματα.

 

Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για διάφορες παραβατικές πράξεις από τον Γκοσν, συμπεριλαμβανομένης της ανακριβούς δήλωσης της αποζημίωσής του και της υπεξαίρεσης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για ίδιον όφελος» επισημαίνεται.

 

Υπενθυμίζει ακόμη ότι εκτός από τη δίωξη που του ασκήθηκε στην Ιαπωνία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων του για την ανακριβή υποβολή δηλώσεων σχετικά με τις απολαβές του, ήταν δόλια, ενώ οι έρευνες στη Γαλλία συνεχίζονται.

 

«Η Nissan θα συνεχίσει να κάνει το σωστό, σε συνεργασία με τις δικαστικές και ρυθμιστικές αρχές, όπου αυτό είναι απαραίτητο».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr