Κάρλες Πουτζντεμόν: Επεισοδιακή επιστροφή στην Ισπανία μετά από 7 χρόνια αυτοεξορίας

Κάρλες Πουτζδεμόν: Επεισοδιακή επιστροφή στην Ισπανία μετά από 7 χρόνια αυτοεξορίας Facebook Twitter
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Μετά από επτά χρόνια αυτοεξορίας και υπό τον κίνδυνο σύλληψής του, ο πρώην πρόεδρος της καταλανικής περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν, επέστρεψε στην Ισπανία και εκφώνησε ομιλία στη Βαρκελώνη.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν όταν κατηγορήθηκε για τον ρόλο του στην αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας, εγκατέλειψε την Ισπανία και εγκαταστάθηκε σε μικρή βελγική πόλη. Εκεί, εξελέγη ευρωβουλευτής και ορίστηκε ηγέτης της καταλανικής «εξόριστης κυβέρνησης», όπως ισχυριζόταν. 

Αψηφώντας το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εις βάρος του και παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ο Κάρλες Πουτζντεμόν μίλησε σε ένα πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του στη Βαρκελώνη, από μια εξέδρα κοντά στο κοινοβούλιο της Καταλονίας προτού εξαφανιστεί στα παρασκήνια. Είπε στο πλήθος πως έχει σκοπό να επαναφέρει την ώθηση για ανεξαρτησία που είχε βυθίσει την Ισπανία σε πολιτική κρίση πριν από επτά χρόνια.

«Σήμερα, πολλοί πίστεψαν ότι θα γιόρταζαν τη σύλληψή μου, και πίστεψαν πως αυτή η τιμωρία θα μας απέτρεπε, και εσάς. Σήμερα, ήρθα για να τους υπενθυμίσω πως είμαστε ακόμα εδώ! Είμαστε ακόμα εδώ επειδή δεν έχουμε το δικαίωμα να τα παρατήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Στελέχη του κόμματός του, του Junts, περιλαμβανομένου του προέδρου του κοινοβουλίου Ζοζέπ Ρουλ και μελών του μετριοπαθούς αυτονομιστικού κόμματος Esquerra Republicana de Catalunya που ηγείται της περιφερειακής κυβέρνησης, τέθηκαν στην κεφαλή πορείας προς το καταλανικό κοινοβούλιο μετά τη συγκέντρωση, με τους δημοσιογράφους να προσπαθούν να εντοπίσουν τον Πουτζντεμόν ανάμεσά τους.

Η συνεδρίαση για την ορκωμοσία του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ίγια ως νέου προέδρου της Καταλονίας, βάζοντας τέλος σε μια δεκαετία διακυβέρνησης των αυτονομιστών, ξεκίνησε εν μέσω σύγχυσης και εικασιών για το πού βρίσκεται ο Πουτζντεμόν και πώς θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί σε κοινή θέα.

Συνελήφθη μέλος της καταλανικής αστυνομίας

Οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν μέλος της καταλανικής αστυνομίας, υπό την υποψία ότι βοήθησε τον Πουτζδεμόν να διαφύγει μετά τη σύντομη ομιλία στη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ο αστυνομικός είναι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου με το οποίο ο Κάρλες Πουτζδεμόν.

Μετά τη σύντομη ομιλία του, ο Πουτζντεμόν πέρασε μέσα από το πλήθος και κινήθηκε προς το κτίριο του κοινοβουλίου, περιστοιχισμένος από μέλη του κόμματός του «Μαζί για την Καταλονία» (Junts per Catalunya).

Τον Μάιο, οι Ισπανοί βουλευτές έδωσαν την τελική τους έγκριση σε αμφιλεγόμενο νόμο περί αμνηστίας που ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, προσέφερε στους Καταλανούς αυτονομιστές σε αντάλλαγμα για να τον βοηθήσουν να επιστρέψει στην εξουσία μετά τις ατελέσφορες γενικές εκλογές του περασμένου έτους.

Ωστόσο τον Ιούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επικύρωσε τα εντάλματα σύλληψης για τον Πουτζντεμόν και άλλους αυτονομιστές που κατηγορούνται για κατάχρηση δημόσιων πόρων, κρίνοντας ότι ο νόμος περί αμνηστίας δεν ισχύει για εκείνους.

Με πληροφορίες από El Pais, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM