Δύο εξέχοντες καρδινάλιοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζητούν να τερματιστεί η «πανούκλα της ομοφυλοφιλικής ατζέντας», προτρέποντας τους επισκόπους να βάλουν τέλος τη συνέργεια και τη σιωπή τους σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

 

Οι Καρδινάλιοι Burke και Brandmüller υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία κατηγόρησε λανθασμένα την κατάχρηση εξουσίας από τους ιερείς ως την κύρια αιτία των σκανδάλων.


Σε μια ανοιχτή επιστολή, προχωρούν σε μία σπάνια ανοικτή κριτική κατά του Πάπα με το συγκεκριμένο θέμα ν' αναδύεται την παραμονή της συνόδου κορυφής των επισκόπων στη Ρώμη.


Η έκτακτη σύνοδος κορυφής έχει κληθεί από τον Πάπα ως μία προσπάθεια αντιμετώπισης των σεξουαλικών σκανδάλων που ταράζουν τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας.


Ιστορίες κακοποίησης έχουν αναδυθεί από κάθε γωνιά του πλανήτη και η Καθολική Εκκλησία έχει κατηγορηθεί για συγκάλυψη εγκλημάτων που διαπράττονται από ιερείς.


Οι καρδινάλιοι Raymond Burke, από τις ΗΠΑ, και ο Walter Brandmüller, από τη Γερμανία, όλοι από την παραδοσιακή πτέρυγα της Εκκλησίας, απορρίπτουν ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι αποτέλεσμα «κληρικαλισμού» - ατόμων δηλαδή που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας προστατεύοντας ο ένας τον άλλον.

 


«Η πανούκλα της ομοφυλοφιλικής ατζέντας έχει εξαπλωθεί μέσα στην Εκκλησία, προωθείται από οργανωμένα δίκτυα και προστατεύεται από κλίμα συνενοχής και συνωμοσίας σιωπής», καταγγέλουν.

 


«Η σεξουαλική κακοποίηση θεωρείται αποτέλεσμα του κληρικαλισμού, αλλά το πρώτο και κύριο λάθος του κλήρου δεν στηρίζεται στην κατάχρηση εξουσίας αλλά στην απομάκρυνση από την αλήθεια του Ευαγγελίου», προσθέτουν.


Επίσης, επικρίνουν τον Πάπα Φραγκίσκο επειδή δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το αν η Εκκλησία έπρεπε να επιτρέπει στους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους Καθολικούς να κοινωνούν, κάτι που επί του παρόντος απαγορεύεται.

 

Πρόκειται για ένα ζήτημα εντελώς άσχετο με την σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, αλλά προκάλεσε διαμάχες στην Εκκλησία, προωθώντας πολλούς κληρικούς να αμφισβητήσουν την κατεύθυνση που ο Πάπας οδηγεί την Εκκλησία.

 

Το συμπέρασμα της επιστολής αυτής η οποία προκαλεί την εξουσία του Ποντίφικα, σύμφωνα με παρατηρητές, είναι ότι οι κληρικοί που είναι δυσαρεστημένοι με τον Πάπα Φραγκίσκο αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην έκφρασή τους.

 

Με πληροφορίες από BBC