Καρδινάλιοι ζητούν το τέλος της «ομοφυλοφιλικής ατζέντας»

Καρδινάλιοι ζητούν το τέλος της «ομοφυλοφιλικής ατζέντας» Facebook Twitter
EPA
2

Δύο εξέχοντες καρδινάλιοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζητούν να τερματιστεί η «πανούκλα της ομοφυλοφιλικής ατζέντας», προτρέποντας τους επισκόπους να βάλουν τέλος τη συνέργεια και τη σιωπή τους σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Οι Καρδινάλιοι Burke και Brandmüller υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία κατηγόρησε λανθασμένα την κατάχρηση εξουσίας από τους ιερείς ως την κύρια αιτία των σκανδάλων.


Σε μια ανοιχτή επιστολή, προχωρούν σε μία σπάνια ανοικτή κριτική κατά του Πάπα με το συγκεκριμένο θέμα ν' αναδύεται την παραμονή της συνόδου κορυφής των επισκόπων στη Ρώμη.


Η έκτακτη σύνοδος κορυφής έχει κληθεί από τον Πάπα ως μία προσπάθεια αντιμετώπισης των σεξουαλικών σκανδάλων που ταράζουν τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας.


Ιστορίες κακοποίησης έχουν αναδυθεί από κάθε γωνιά του πλανήτη και η Καθολική Εκκλησία έχει κατηγορηθεί για συγκάλυψη εγκλημάτων που διαπράττονται από ιερείς.


Οι καρδινάλιοι Raymond Burke, από τις ΗΠΑ, και ο Walter Brandmüller, από τη Γερμανία, όλοι από την παραδοσιακή πτέρυγα της Εκκλησίας, απορρίπτουν ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι αποτέλεσμα «κληρικαλισμού» - ατόμων δηλαδή που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας προστατεύοντας ο ένας τον άλλον.


«Η πανούκλα της ομοφυλοφιλικής ατζέντας έχει εξαπλωθεί μέσα στην Εκκλησία, προωθείται από οργανωμένα δίκτυα και προστατεύεται από κλίμα συνενοχής και συνωμοσίας σιωπής», καταγγέλουν.


«Η σεξουαλική κακοποίηση θεωρείται αποτέλεσμα του κληρικαλισμού, αλλά το πρώτο και κύριο λάθος του κλήρου δεν στηρίζεται στην κατάχρηση εξουσίας αλλά στην απομάκρυνση από την αλήθεια του Ευαγγελίου», προσθέτουν.


Επίσης, επικρίνουν τον Πάπα Φραγκίσκο επειδή δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το αν η Εκκλησία έπρεπε να επιτρέπει στους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους Καθολικούς να κοινωνούν, κάτι που επί του παρόντος απαγορεύεται.

Πρόκειται για ένα ζήτημα εντελώς άσχετο με την σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, αλλά προκάλεσε διαμάχες στην Εκκλησία, προωθώντας πολλούς κληρικούς να αμφισβητήσουν την κατεύθυνση που ο Πάπας οδηγεί την Εκκλησία.

Το συμπέρασμα της επιστολής αυτής η οποία προκαλεί την εξουσία του Ποντίφικα, σύμφωνα με παρατηρητές, είναι ότι οι κληρικοί που είναι δυσαρεστημένοι με τον Πάπα Φραγκίσκο αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην έκφρασή τους.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΟΑΤΚΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ

Διεθνή / Ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ+ στην Καραϊβική χαιρετίζουν την ιστορική απόφαση δικαστηρίου που καταργεί νόμους της αποικιακής εποχής

«Προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ανατολικής Καραϊβικής κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους στην Αγία Λουκία για την ομοφυλοφιλική ερωτική επαφή
LIFO NEWSROOM
Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

Διεθνή / Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

«Αρνήθηκα επί χρόνια να χρησιμοποιήσω τον όρο "γενοκτονία". Αλλά τώρα δεν μπορώ να μην τον χρησιμοποιήσω, έπειτα από όσα διάβασα στις εφημερίδες, έπειτα από τις εικόνες που είδα και αφού μίλησα με ανθρώπους που ήταν εκεί» δήλωσε σε συνέντευξή του
LIFO NEWSROOM
Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

Διεθνή / Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

«Πρόκειται για προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή του κοινού από τη γενοκτονία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό στη Γάζα

Διεθνή / Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό

Εδώ και δεκαετίες υπολογίζει συστηματικά τις ανάγκες σε τρόφιμα στη Γάζα, ρυθμίζοντας τις παραδόσεις έτσι ώστε να ασκεί πίεση - «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστίνιους σε δίαιτα, αλλά να μην πεθάνουν από την πείνα», είχε δηλώσει το 2006 ανώτατος σύμβουλος του (τότε) πρωθυπουργού Έχουντ Ολμέρτ
LIFO NEWSROOM