Κανονικά θα ηχήσει το υπό συντήρηση Μπιγκ Μπεν στην αλλαγή του χρόνου

Κανονικά θα ηχήσει το υπό συντήρηση Μπιγκ Μπεν στην αλλαγή του χρόνου Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Το εμβληματικό Μπιγκ Μπεν, που δεσπόζει στο Λονδίνο και βρίσκεται υπό συντήρηση, πρόκειται να ηχήσει κανονικά τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Το γεγονός γνωστοποίησε η Βουλή των Κοινοτήτων.

Στις 21 Αυγούστου 2017, το μεσημέρι, το Μπιγκ Μπεν ήχησε για τελευταία φορά, πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του πύργου Elizabeth, του Μεγάλου Ρολογιού και της Μεγάλης Καμπάνας (Μπιγκ Μπεν), προκειμένου να διαφυλαχθεί η ομαλή λειτουργία τους και στο μέλλον.

Καθώς οι εργασίες συντήρησης συνεχίζονται, η διοίκηση μερίμνησε, όπως και πέρσι την Πρωτοχρονιά, ώστε να ακούσουν οι επισκέπτες έστω για μία φορά μέσα στο χρόνο, μέχρι την παράδοση του έργου, το χτύπημα του Μεγάλου Ρολογιού.

Έτσι, ακριβώς τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, το Μπιγκ Μπεν θα χτυπήσει δώδεκα φορές, σημαίνοντας την αλλαγή του χρόνου.

«Θα χτυπήσει με τον συνηθισμένο ρυθμό, ανά 4,5 δευτερόλεπτα» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό, εφόσον το ρολόι έχει ήδη αποσυναρμολογηθεί για να συντηρηθεί, «ένας κατά παραγγελία ηλεκτρικός μηχανισμός κατασκευάστηκε για να κινήσει το 200 κιλών σφυρί».

Ακόμη σήμερα ο πύργος είναι περιβεβλημένος με σκαλωσιές, ενώ οι δείκτες του ρολογιού και ο 160 ετών μηχανισμός του έχουν αποσυνδεθεί και αποσυναρμολογηθεί πλήρως για πρώτη φορά, από το 1859.

Στην ομάδα αποκατάστασης συμμετέχουν ειδικοί από τη Μεγάλη Βρετανία συνδυάζοντας αρχαίες αλλά και σύγχρονες τεχνικές για αυτό το σύνθετο έργο, υπό την επίβλεψη του επικεφαλής αρχιτέκτονα, Άνταμ Γουοτρόμπσκι.

«Αυτή είναι η πιο σημαντική αποκατάσταση του πύργου Elizabeth στη διάρκεια της ιστορίας του, με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες που προέκυψαν από την αρχή του έργου.

Πίσω από τις σκαλωσιές κρύβεται μία κυψέλη δραστηριοτήτων και έχουμε κάνει ουσιαστική πρόοδο στην αποκατάσταση του πύργου. Την επόμενη χρονιά το αποκατεστημένο ρολόι θα αποκαλυφθεί και ελπίζω το κοινό να ενθουσιαστεί» δήλωσε o Γουοτρόμπσκι.

Ο πύργος Elizabeth, ύψους 96 μέτρων, που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Charles Barry and Augustus Welby Pugi, αποτελεί το κεντρικό σημείο του παλατιού του Ουέστμινστερ, που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Οι εργασίες αποκατάστασης περιλαμβάνουν συντήρηση στοιχείων του πύργου, αποκατάσταση και ανακαίνιση του εσωτερικού και των υπηρεσιών του κτιρίου, βελτιώσεις στο σύστημα υγιεινής και ασφάλειας και στην πυρασφάλεια, ενεργειακή βελτίωση.

Τον πύργο Elizabeth επισκέπτονται ετησίως 12.000 άτομα και συντηρείται τακτικά από το τμήμα κληρονομιάς του Κοινοβουλίου.

Η τελευταία σημαντική συντήρηση είχε γίνει πριν 30 χρόνια, ενώ αυτή τη φορά το κόστος συντήρησης ανέρχεται περίπου στα 60 εκατομμύρια λίρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM