Καναδάς: «Θάφτηκε» στο χιόνι η Νέα Σκωτία

Καναδάς: «Θάφτηκε» στο χιόνι η Νέα Σκωτία Facebook Twitter
Φωτ.: Youtube
0

«Ιστορική» χιονόπτωση έχει παραλύσει την Νέα Σκωτία, την ανατολικότερη επαρχία του Καναδά. Το Σαββατοκύριακο το χιόνι που έπεσε έφτασε το ένα μέτρο οδηγώντας τις αρχές να ζητήσουν τη βοήθεια του στρατού για τον αποχιονισμό. 

Η πρωτοφανής χιονόπτωση παρέλυσε τα δίκτυα μεταφορών και συγκοινωνιών, οδήγησε στο κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων, σχολείων και δημόσιων θεσμών ενώ προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης στη Νέα Σκωτία του Καναδά. «Έπεσαν ποσότητες ρεκόρ», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπομπ Ρόμπισοντ, Καναδός μετεωρολόγος που χαρακτήρισε «ιστορική» τη θύελλα. «Κατά τόπους έπεσαν 100 εκατοστά και πλέον», πρόσθεσε, αναφερόμενος ιδίως στην περιοχή του Καπ Μπρετόν, στον κόλπο Σεν Λορέν, όπου κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Στα social media, κάτοικοι ανάρτησαν βίντεο και φωτογραφίες από την καταιγίδα, με άλλα να δείχνουν το χιόνι να έχει κλείσει πόρτες, να έχει φθάσει στις οροφές σπιτιών και να έχει «θάψει» αυτοκίνητα. Στο διεθνές αεροδρόμιο της Χάλιφαξ, της πρωτεύουσας της επαρχίας, πολλές πτήσεις καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν. Η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πόλη σταμάτησε. 

Ο εκχιονισμός «θα είναι δύσκολος και θα πάρει χρόνο», προειδοποίησε  Τιμ Χιούστον πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Νέας Σκωτίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός της πολιτείας είπε μάλιστα ότι αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια από της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Τζάστιν Τριντό και την ανάπτυξη του στρατού. Το ίδιο αίτημα υπέβαλαν οι γειτονικές επαρχίες Νιου Μπράνσγουικ και Ιλ ντι Πρενς Εντουάρ. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Καναδού υπουργού της Πολιτικής Προστασίας Χάρτζιτ Σάτζαν, ο ίδιος ενέκρινε τα αιτήματα και ζήτησε από τις υπηρεσίες του να εξετάσουν ποιοι πόροι μπορούν να διατεθούν ταχύτερα, ώστε προχωρήσει η ανάπτυξή τους. Η Οτάβα, διαβεβαίωσε, θα δανείσει εξοπλισμό στη Νέα Σκωτία. 

Τον Ιανουάριο του 2020, ο στρατός του Καναδά, που θεωρείται μέσο της ύστατης προσφυγής, είχε αναπτύξει 150 μέλη του στη γειτονική επαρχία της Νέας Γης, έπειτα από καταιγίδα που παρέλυσε την πρωτεύουσά της, τη Σεν Ζαν. Αυτό το χειμώνα, ο Καναδάς επίσης έχει δει χαμηλές θερμοκρασίες με το θερμόμετρο να έχει φτάσει μέχρι και τους -38 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φοβάμαι ότι εάν ο Diddy αφεθεί ελεύθερος θα έρθει να με εκδικηθεί», λέει η Κάσι Βεντούρα

Διεθνή / «Φοβάμαι ότι εάν ο Diddy αφεθεί ελεύθερος θα έρθει να με εκδικηθεί», λέει η Κάσι Βεντούρα

Η πρώην σύντροφος του Diddy και βασική μάρτυρας κατηγορίας εις βάρος του για την κατ' εξακολούθηση κακοποίησή της εξέφρασε τους φόβους της στο ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αποκλεισμό από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αποκλεισμό από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκινά διαδικασία αποκλεισμού (debarment) κατά του Χάρβαρντ, θέτοντας σε κίνδυνο δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, με αφορμή καταγγελίες για αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη
LIFO NEWSROOM
Ο Daniel Ek αποχωρεί από τη θέση του CEO της Spotify μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες

Διεθνή / Ο Daniel Ek αποχωρεί από τη θέση του CEO της Spotify μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες

Ο 42χρονος Ek, που ηγήθηκε της Spotify από το 2006, χαρακτήρισε τη μετάβαση ως «φυσικό βήμα», υπογραμμίζοντας ότι είναι «έτοιμος να περάσει από τον ρόλο του παίκτη σε εκείνον του προπονητή»
LIFO NEWSROOM
Η οικογένεια Τραμπ χτίζει νέο Trump Plaza στη Σαουδική Αραβία αξίας $1 δισ. δολαρίων

Διεθνή / Η οικογένεια Τραμπ χτίζει νέο Trump Plaza στη Σαουδική Αραβία αξίας $1 δισ. δολαρίων

Η οικογένεια Τραμπ επεκτείνει την παρουσία της στον Κόλπο με νέο Trump Plaza αξίας $1 δισ. στην Τζέντα, που περιλαμβάνει πολυτελή διαμερίσματα, γραφεία και πάρκο εμπνευσμένο από το Central Park
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Κατέρρευσε σχολείο γεμάτο μαθητές - Τρεις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι

Διεθνή / Ινδονησία: Κατέρρευσε σχολείο γεμάτο μαθητές - Τουλάχιστον τρεις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι

Tο διώροφο κτίριο είχε ασταθή θεμέλια και δεν μπορούσε να αντέξει το βάρος της προσθήκης δύο επιπλέον ορόφων, η οποία έγινε χωρίς η διοίκηση του σχολείου να λάβει την απαραίτητη άδεια
LIFO NEWSROOM
Χαμάς: «Μεροληπτικό το σχέδιο Τραμπ για Γάζα» - Νετανιάχου: Δεν συμφώνησα σε δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους

Διεθνή / Χαμάς: «Μεροληπτικό το σχέδιο Τραμπ για Γάζα» - Νετανιάχου: Δεν συμφώνησα σε δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους

Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι οι IDF θα παραμείνουν στη Γάζα και απορρίπτει παλαιστινιακό κράτος - Η Χαμάς χαρακτηρίζει το σχέδιο Τραμπ «εντελώς μεροληπτικό υπέρ του Ισραήλ» και εξετάζει την απάντησή της
LIFO NEWSROOM