Καναδάς: Θα υποδεχθεί 1.200 πρόσφυγες Γεζίντι που γλίτωσαν από τους τζιχαντιστές

Καναδάς: Θα υποδεχθεί 1.200 πρόσφυγες Γεζίντι που γλίτωσαν από τους τζιχαντιστές Facebook Twitter
EPA/STR
0

Ο Καναδάς θα υποδεχθεί φέτος 1.200 πρόσφυγες Γεζίντι από το Ιράκ, μια μειονότητα που διώκεται από το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης Άχμεντ Χουσέν, διευκρινίζοντας ότι 400 έχουν ήδη φτάσει στη χώρα.


«Η επιχείρησή μας είναι σε εξέλιξη και οι πρόσφυγες που επιβίωσαν από το ΙΚ έχουν αρχίσει να φτάνουν στον Καναδά τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Χουσέν στους δημοσιογράφους. «Η κυβέρνησή μας θα επανεγκαταστήσει στον Καναδά περίπου 1.200 επιζώντες, πολύ ευάλωτους, καθώς και μέλη της οικογένειάς τους», πρόσθεσε.


Η πρωτοβουλία αυτή ακολουθεί την υιοθέτηση το φθινόπωρο από το καναδικό κοινοβούλιο μιας απόφασης που προβλέπει την υποδοχή, σε διάστημα τεσσάρων μηνών, Γεζίντι που έχουν γλιτώσει από τις διώξεις των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ, την οποία η Οτάβα χαρακτηρίζει «γενοκτονία».


«Οι προσπάθειές μας δείχνουν ότι το ΙΚ βάζει στο στόχαστρο σκοπίμως τα αγόρια και γι' αυτό θα βοηθήσουμε την επανεγκατάσταση όλων των παιδιών που έχουν επιβιώσει από τις διώξεις του ΙΚ», πρόσθεσε.


«Οι επιζώντες φτάνουν στον Καναδά με εμπορικές πτήσεις και με ελεγχόμενο ρυθμό, με τέτοιο τρόπο ώστε οι υπηρεσίες μας υποδοχής και υποστήριξης να μην ξεπεράσουν τις δυνατότητές τους, όπως μας δίδαξε το σχέδιο υποδοχής των Σύρων προσφύγων», εξήγησε ο Χουσέν.


Το κόστος της πρωτοβουλίας αυτής εκτιμάται στα 28 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (20 εκατομμύρια ευρώ). Μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Τζάστιν Τρουντό τον Νοέμβριο του 2015, ο Καναδάς έχει υποδεχθεί περισσότερους από 40.000 Σύρους πρόσφυγες.


Οι Γεζίντι που φτάνουν στον Καναδά υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας και ολοκληρωμένους βιομετρικούς ελέγχους καθώς και σε ιατρικές εξετάσεις, τόνισε ο Χουσέν.


Οι Γεζίντι, μια κουρδόφωνη μειονότητα που δεν είναι ούτε Άραβες, ούτε μουσουλμάνοι, θεωρούνται αιρετικοί πολυθεϊστές από το ΙΚ. Η μειονότητα αυτή είναι στο στόχαστρο σφοδρών διώξεων από τους τζιχαντιστές, κυρίως τον Αύγουστο του 2014 γύρω από το όρος Σίντζαρ στο βόρειο Ιράκ, όπου ζουν πολλοί Γεζίντι. Τότε, εξαιτίας της προέλασης των τζιχαντιστών χιλιάδες Γεζίντι κατέφυγαν στην κορυφή του όρους και έμειναν εκεί επί ημέρες χωρίς τρόφιμα και νερό. Χιλιάδες άνδρες έχουν σφαγιαστεί και γυναίκες απαχθεί, ενώ πολλές έχουν γίνει σκλάβες των τζιχαντιστών.

Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τη δίωξη των Γεζίντι «απόπειρα γενοκτονίας».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παίρνει διαζύγιο η Ιταλία από τους τουρίστες;

Ταξίδια / Παίρνει διαζύγιο η Ιταλία από τους τουρίστες;

Σε περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια, στα τουριστικά λεωφορεία, ακόμα και στις selfies, και σε μια σειρά ακόμα μέτρων σε διάφορες περιοχές της έχει προχωρήσει η Ιταλία, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον υπερτουρισμό.
THE LIFO TEAM
Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται κάτι ένα μεγάλο πρόβλημα

Διεθνή / Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται ένα μεγάλο πρόβλημα

Οι τιμές σε τουριστικά θέρετρα σε Ελλάδα και Τουρκία - Αυξάνονται οι τιμές σε φαγητό, ένδυση, μεταφορές - Το όριο πείνας στην Τουρκία ξεπερνά τον κατώτατο μισθό κατά 3.000 λίρες - Ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ