Αυτόχθονες του Καναδά που είχαν εξαναγκαστεί να χρησιμοποιούν ευρωπαϊκά ονόματα σε επίσημα έγγραφα, μπορούν να αιτηθούν την ανάκτηση των πραγματικών ονομάτων τους, σύμφωνα με μια νέα πολιτική της καναδικής κυβέρνησης στο πλαίσιο επανόρθωσης ιστορικών αδικιών

 

«Για υπερβολικά πολύ καιρό, η αποικιακή κληρονομιά του Καναδά εμπόδιζε την αναγνώριση των πρακτικών των ιθαγενών στην ονοματοδοσία και τους οικογενειακούς δεσμούς» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Μαρκ Μίλερ προσθέτοντας πως η νέα αυτή πολιτική θα επιτρέψει στους πολίτες να ανακτήσουν «την υπερηφάνεια των ονομάτων τους». 

 

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου με τα λείψανα 215 παιδιών -εκ των οποίων ορισμένα όχι άνω των τριών ετών- σε κτήριο που λειτουργούσε στις αρχές του 20ου αιώνα ως σχολείο για την «ενσωμάτωση των ιθαγενών».

 

Η ανακάλυψη αυτή επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα του αποικιακού παρελθόντος της χώρας. 

 

Το 19ο αιώνα, πάνω από 150.000 παιδιά ιθαγενών απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και με τη βία τοποθετήθηκαν σε διαβόητα σχολεία «ενσωμάτωσης». Εκεί αναγκάστηκαν να μάθουν αγγλικά, να φορούν στολές, ενώ πολλά από αυτά πήραν χριστιανικά ονόματα. 


«Τα παραδοσιακά ονόματα που δίνονταν στα παιδιά των αυτοχθόνων κουβαλούν βαθιά πολιτιστικά νοήματα. Κι όμως, για πολλούς First Nations, Inuit και Métis, η αποκιοκρατία τούς στέρησε από τα ιερά αυτά ονόματα» ανέφερε ο υπουργός ιθαγένειας. 

 

Με πληροφορίες από Guardian