ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Καμπότζη: Χιλιάδες εκρηκτικά από την εποχή του πολέμου βρέθηκαν θαμμένα σε σχολείο

Καμπότζη: Χιλιάδες εκρηκτικά από την εποχή του πολέμου βρέθηκαν θαμμένα σε σχολείο Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Οι αρχές στην Καμπότζη έκλεισαν προσωρινά ένα λύκειο στη χώρα, καθώς στο προαύλιό του βρέθηκαν θαμμένα χιλιάδες εκρηκτικά και πυρομαχικά. 

Η Καμπότζη παραμένει μια από τις πιο ναρκοθετημένες χώρες του κόσμου, 48 χρόνια μετά το τέλος του βίαιου εμφυλίου πολέμου της. Εκείνη την περίοδο, το λύκειο Queen Kosomak στην επαρχία Kratie χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτικός σταθμός και αυτό εξηγεί και την ύπαρξη των εκρηκτικών.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τόνους σκουριασμένων εκρηκτικών στοιβαγμένα σε σειρές, με χειροβομβίδες και αντιαρματικούς εκτοξευτές ανάμεσά τους.

Συνολικά, ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 2.000 πυρομαχικά μέσα σε τρεις ημέρες , δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Χενγκ Ρατάνα, γενικός διευθυντής του Κέντρου Δράσης κατά των Ναρκών της Καμπότζης.

Ο γενικός διευθυντής σημείωσε ότι τα πυρομαχικά βρέθηκαν όταν καθαρίστηκε το έδαφος για να επεκταθεί ένας κήπος, ενώ υπάρχει φόβος πως υπάρχουν πυρομαχικά και σε άλλα σημεία του σχολείου. «Είναι πολύ τυχεροί οι μαθητές. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να εκραγούν» δήλωσε. 

Οι μαθητές ενημερώθηκαν να μείνουν μακριά από το σχολείο μέχρι να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες.

Ο οκταετής εμφύλιος πόλεμος της Καμπότζης έληξε το 1975, ωστόσο τα επακόλουθά του παραμένουν ορατά μέχρι και σήμερα. 

Οι νάρκες που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 64.000 ανθρώπους, ενώ 25.000 ακρωτηριασμοί έχουν καταγραφεί από το 1979, σύμφωνα με το The Halo Trust.

Η κυβέρνηση της Καμπότζης έχει υποσχεθεί να εκκαθαρίσει όλες τις νάρκες και τα πυρομαχικά μέχρι το 2025.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Συνεχίζονται πάνω από έναν χρόνο οι βίαιες συγκρούσεις

Διεθνή / «Έπρεπε να μείνουμε κρυμμένοι, χωρίς νερό ή φαγητό και υπό συνεχή απειλή»

Ένα μέλος του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μοιράζεται την πραγματικότητα της ζωής στην El Geneina του Σουδάν, την πραγματικότητα ενός πολίτη που έχει παγιδευτεί στη σκληρή σύγκρουση.
THE LIFO TEAM