«Καμπανάκι» από Μπιλ Γκέιτς για το bitcoin: «Καταβροχθίζει» την ενέργεια

«Καμπανάκι» από Μπιλ Γκέιτς για το bitcoin: Εξηγεί πώς «καταβροχθίζει» την ενέργεια Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα που προκαλεί η ηλεκτρονική «εξόρυξη» bitcoin, κρούει ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft,  ο Μπιλ Γκέιτς.

«Το bitcoin καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ανά συναλλαγή από οποιαδήποτε άλλη γνωστή στην ανθρωπότητα μέθοδο», δήλωσε ο Γκέιτς πρόσφατα στους New York Times, υπογραμμίζοντας πως αυτό «δεν είναι καλό για το κλίμα». Μάλιστα χαρακτήρισε τον εαυτό του  «σκεπτικιστή όσον αφορά το bitcoin».

Μελέτες έχουν δείξει πως το bitcoin καταναλώνει περισσότερο ηλεκτρισμό ετησίως από ό,τι (για παράδειγμα) ολόκληρη η Αργεντινή. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ διαπίστωσαν πως το κρυπτονόμισμα καταναλώνει περίπου 121,36 τεραβατώρες (TWh) ανά έτος, και είναι απίθανο η κατανάλωση αυτή να μειωθεί, εκτός κι αν σημειώσει δραματική πτώση της αξίας του.

Η «εξόρυξη» του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος αποδεικνύεται ενεργοβόρα, καθώς περιλαμβάνει εντατική χρήση υπολογιστών, προκειμένου να επιβεβαιώνονται οι συναλλαγές.

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στο κλίμα εξέφρασε και ο Άλεξ ντε Βρις, επιστήμονας του τομέα δεδομένων που εργάζεται στην Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας. Ο επιστήμονας εκτίμησε ότι κάθε συναλλαγή bitcoin αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 300 κιλά διοξειδίου του άνθρακα (CO2) - ποσότητα ανάλογη με το αποτύπωμα άνθρακα που εκλύεται από τη σάρωση μιας κάρτας Visa μετά από περίπου 750.000 φορές.

Κι αυτό διότι σχεδόν όλα τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, τεκμηριώνουν κάθε μία συναλλαγή σε αυτό που ονομάζεται δημόσιο κατανεμημένο καθολικό, την τεχνολογία που βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι συναλλαγές είναι διαφανείς και απαραβίαστες, αλλά απαιτεί συνεχώς περισσότερο χώρο αποθήκευσης, ή "block” (αρχείο που προστίθεται στην αλυσίδα των "block” - blockchain).

Το πρόβλημα μεγεθύνεται από το γεγονός ότι τα δίκτυα "εξόρυξης" (mining) βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην Κίνα, η οποία παράγει μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας. Και καθώς αυξάνεται η δημοφιλία των κρυπτονομισμάτων, η κατανάλωση ενέργειας δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με το 2017.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM