Το καλοκαίρι έφτασε και εταιρίες όπως η Goldman Sachs θεσπίζουν «διακοπές χωρίς όριο»

Το καλοκαίρι έφτασε και εταιρίες στο εξωτερικό -και η Goldman Sachs- θεσπίζουν «διακοπές χωρίς όριο» Facebook Twitter
0

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έγινε πρωτοσέλιδο ένα εσωτερικό memo της Goldman Sachs που ανέφερε ότι εταίροι και διευθύνοντες σύμβουλοι θα έχουν πλέον αυτό που πολλοί εργοδότες αποκαλούν «απεριόριστο PTO»- κοινώς ημέρες διακοπών χωρίς περιορισμούς.

Γενικά, οι ώρες PTO (Paid time off) καλύπτουν τα πάντα, από προγραμματισμένες διακοπές έως ημέρες ασθενείας και γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες στον τομέα της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του memo ήταν ότι όλοι οι υπάλληλοι της Goldman Sachs καλούνται να πάρουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες άδεια, από το επόμενο έτος. «Όταν το δεις ιστορικά, οι υπάλληλοί μας δεν έχουν κάνει πολλές διακοπές. Δεν έχουν κάνει τις διακοπές που δικαιούνταν», δήλωσε ο CEO David Solomon, μιλώντας στο CNBC. «Είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ».

Μετά από δυο χρόνια πανδημίας, που οδήγησαν σε άνευ προηγουμένου burnout, ανησυχητικές κρίσεις ψυχικής υγείας και ιστορικά ποσοστά παραίτησης, ολοένα και περισσότεροι εργοδότες φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι η άδεια μετ' αποδοχών δεν μπορεί να είναι απλώς ένα προνόμιο που διαφημίζεται για να δελεάσει τους εργαζόμενους. Μπορεί να είναι ανάγκη.

«Δεν είναι η πολιτική, είναι η χρήση της πολιτικής», λέει η Jenny Dearborn, πρώην στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού στη βιομηχανία της τεχνολογίας.

Σύμβουλοι που συζητούν με εργοδότες λένε ότι ακούν συνεχώς και πιο έντονα περί «εντολής διακοπών», είτε με τη μορφή πιο προσεκτικής χρήσης του χρόνου άδειας είτε με περισσότερα διαλείμματα σε όλη την εταιρεία με στόχο να ξεκουράζονται όλοι ταυτόχρονα.

«Βλέπουμε μια τάση με οργανισμούς που προσπαθούν να δώσουν τη δυνατότητα στον κόσμο να πάρει άδεια, ενίοτε απαιτώντας να την πάρουν», λέει η Carol Sladek, στέλεχος της Aon.

Η απόφαση της Goldman Sachs έρχεται μετά από μια παρόμοια κίνηση της PwC να προχωρήσει μεταξύ άλλων σε κλείσιμο διάρκειας μιας εβδομάδας για όλους τους υπαλλήλους τον Ιούλιο.

«Το να διασφαλίσουμε ότι η άδεια είναι προστατευμένη, χωρίς διακοπή και ότι καμία ημέρα δεν θα μείνει αχρησιμοποίητη είναι εξαιρετικά σημαντικό», σχολίασε ο Τιμ Ράιαν, επικεφαλής της εταιρίας.

Εάν μια εταιρεία θέτει τέτοιες προσδοκίες, πρέπει να τις ακολουθήσει, προσθέτει η Carol Sladek, διαφορετικά μπορεί να σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά.

«Αρχίσαμε να βλέπουμε ανθρώπους να κάνουν λιγότερες επίσημες διακοπές επειδή ζούσαν αυτή την εικονική "εργασιακή ζωή"», λέει η Kaleana Quibell, αντιπρόεδρος του ομίλου συμβούλων Sequoia, που εδρεύει στη Silicon Valley και συνεργάζεται με εταιρείες τεχνολογίας. «Οι εργοδότες αναγνωρίζουν πλέον ότι είναι αλλαγή σκηνικού, αλλά δεν λύνει το burnout».

Ωστόσο σημαντική τροχοπέδη αποτελεί το γεγονός πως πολλές εταιρείες, που έχουν υιοθετήσει «ευέλικτες» ή «απεριόριστες» πολιτικές διακοπών, ανακάλυψαν ότι δεν έχουν σχεδιαστεί σωστά για να επιτρέπουν στους υπαλλήλους να παίρνουν άδεια σε μια παγκόσμια πανδημία.

Η πανδημία απλώς επιδείνωση την κατάσταση καθώς τα όρια μεταξύ γραφείου και σπιτιού έγιναν θολά και οι περισσότεροι υπάλληλοι δεν είχαν ιδέα πόσον καιρό άδειας μπορούσαν να πάρουν ακριβώς είτε έπαιρναν μακράν λιγότερο.

Η Jenny Dearborn προσπάθησε να θεσπίσει ελάχιστο όριο δυο εβδομάδων, αλλά διαπίστωσε ότι οι πιο πολλοί εργαζόμενοι δεν έπαιρναν καν τόση άδεια, κάτι άκρως συνηθισμένο σε εταιρίες τεχνολογίας και startups. «Δεν μπορούσα να τους πείσω να πάρουν δυο εβδομάδες», λέει η ίδια.

Ειδικοί πιστεύουν ότι όσο περισσότερο μεγάλες εταιρείες όπως η Goldman Sachs βάζουν στο προσκήνιο τις διακοπές χωρίς περιορισμούς, τόσο περισσότερο άλλες εταιρείες μπορεί να ακολουθήσουν. «Είναι πολύ σημαντικό που θέτουν το θέμα επί τάπητος. Δίνει σε άλλους την άδεια να κάνουν αυτό που εδώ και καιρό πίστευαν ότι ήταν σωστό».

Με πληροφορίες από Forbes

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM
«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM