Καλλιστεία Μις Περού: Οι υποψήφιες αντί για τις διαστάσεις τους ανέφεραν στατιστικά για τη βία κατά των γυναικών

Καλλιστεία Μις Περού: Οι υποψήφιες αντί για τις διαστάσεις τους ανέφεραν στατιστικά για τη βία κατά των γυναικών Facebook Twitter
0

Οι υποψήφιες στον διαγωνισμό ομορφιάς Μις Περού, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, εκμεταλλεύθηκαν τη δημοσιότητα για να καταγγείλουν τα εγκλήματα εναντίον των γυναικών.

«Το όνομά μου είναι Καμίλα Κανικόμπα και οι διαστάσεις μου είναι 2.020 γυναικοκτονίες σε διάστημα εννέα ετών στη χώρα μου», είπε μία από τις διαγωνιζόμενες.

Οι 23 φιναλίστ του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ σε ένα μεγάλο θέατρο στη Λίμα, αντί να παρουσιάσουν τις διαστάσεις τους, ανέφεραν τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία για τη βία εναντίον των γυναικών.


«Ένα κορίτσι πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά (σε όλο τον κόσμο), θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης», «περισσότερες από το 70% των γυναικών στο Περού είναι θύματα παρενόχλησης στον δρόμο», «το 81% των δραστών σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον κοριτσιών μικρότερων των 5 ετών είναι συγγενείς», δήλωσαν οι νεαρές γυναίκες.


Η τροπή του προγράμματος σόκαρε τους τηλεθεατές, όμως η διοργανώτρια του διαγωνισμού, η Τζέσικα Νιούτον, Μις Περού 1987, δήλωσε: «Δυστυχώς υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν γνωρίζουν και πιστεύουν ότι η δική τους υπόθεση είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό». «Η βασίλισσα της εθνικής ομορφιάς θα πρέπει να είναι πρέσβειρα των γυναικών που στέκονται όρθιες, όλων εκείνων που δεν έχουν φωνή», τόνισε.


Σύμφωνα με τη Νιούτον, η σεξουαλική βία βρίσκεται σε όλους τους τομείς: Από τις συνολικά 150 κοπέλες που δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό, πέντε ήταν θύματα βίας, «κάποιες εκ των οποίων βιασμού από κάποιον συγγενή».

Miss Perú, creando conciencia en la sociedad. #MissPeru2018

A post shared by Organización Miss Perú (@missperuofficial) on


Στο τέλος του διαγωνισμού οι κοπέλες ρωτήθηκαν τι θα έκαναν για τη βία εναντίον των γυναικών, αντί για τις παραδοσιακές ερωτήσεις σχετικά με τα χόμπι και τις φιλοδοξίες τους.


Το Περού είναι η δεύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τις περισσότερες γυναίκες θύματα βιασμού, μετά τη Βολιβία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ασφάλειας των Πολιτών που εξαρτάται από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Η κυβέρνηση του Περού έχει ανακοινώσει ότι 800 γυναίκες έχουν φονευθεί την εξαετία ως το 2015.


Το Κογκρέσο της χώρας υιοθέτησε ένα νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο του 2015 το οποίο περιελάμβανε μέτρα για την πρόληψη και την τιμωρία της βίας εναντίον των γυναικών, αλλά και για τη δημιουργία κέντρων προσωρινής διαμονής για γυναίκες που είναι θύματα βίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM