Την ώρα που λόγω της σφοδρής ξηρασίας στην Καλιφόρνια πέφτει η στάθμη του νερού στις λίμνες, εντοπίστηκε ένα αεροσκάφος που εκτιμάται ότι ήταν ένα που συνετρίβη τη δεκαετία του ‘60.

 

Η ανακάλυψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει να λυθεί ένα μυστήριο δεκαετιών. Το αεροπλάνο ταιριάζει στην περιγραφή του Piper Comanche 250, το οποίο εξαφανίστηκε την Πρωτοχρονιά του 1965.

 

Εταιρεία υποβρύχιων ερευνών, που δοκίμαζε νέο εξοπλισμό στη λίμνη Φόλσομ- κοντά στο Σακραμέντο- βρήκε «άθικτο» το αεροπλάνο σε ένα από τα βαθύτερα σημεία.

 

Στη συντριβή του αεροσκάφους το 1965 έχασαν τη ζωή τους και οι τέσσερις άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό. Η σορός του πιλότου εντοπίστηκε, αλλά των τριών επιβατών δεν βρέθηκαν ποτέ, ούτε είχε εντοπιστεί το αεροσκάφος, παρότι είχαν γίνει έρευνες και το 2014.

 

Αρχικά η Seafloor System εντόπισε ένα μυστηριώδες αντικείμενο στο σόναρ. «Είδα κάτι που δεν ήταν φυσιολογικό», δήλωσε ο Τάιλερ Άτκινσον, εργαζόμενος της εταιρείας.

 

Μια πιο προσεκτική εξέταση αποκάλυψε ότι επρόκειτο για αεροπλάνο. Λόγω του γεγονότος ότι η στάθμη του νερού στη λίμνη βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, η ομάδα μπόρεσε να βγάλει καθαρές φωτογραφίες της ουράς και του έλικα του αεροπλάνου.

 

 

Τώρα, ο τοπικός σερίφης θα πρέπει να αποφασίσει αν το αεροπλάνο θα ανασυρθεί από τη λίμνη, στην οποία αυτή τη στιγμή η στάθμη του νερού είναι στο 38% του φυσιολογικού επιπέδου, λόγω της ξηρασίας.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας σε 41 από τις 58 κομητείες πολιτείας, μεταξύ των οποίων οι τρεις που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη.

 

Με πληροφορίες από BBC