Ιταλίδα πέρασε την πανδημία στην Αρκτική: Πώς είναι να ζεις με δύο μήνες σκοτάδι σε ένα χωριό 28 ατόμων

Ιταλίδα πέρασε την πανδημία στην Αρκτική: Εξηγεί πώς είναι να ζεις με δύο μήνες σκοτάδι σε ένα χωριό 28 ατόμων Facebook Twitter
Valentina Miozzo/ViaggiareLibera
0

Για του περισσότερους από εμάς, το lockdown που τέθηκε σε ισχύ στο πλαίσιο της αναχαίτισης της πανδημίας της covid-19 ήταν μια περίοδος απομόνωσης και μοναξιάς.

Όχι όμως για την Βαλεντίνα Μιόζο από την Ιταλία. Οι νέες συνθήκες αποτέλεσαν για την ίδια μία ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι - εμπειρία ζωής.

Η Βαλεντίνα Μιόζο αποφάσισε να περάσει την πανδημία στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας, μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, και μάλιστα την περίοδο που η περιοχή λουζόταν από το φως του φεγγαριού. «Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος ήταν δύο μήνες μόνο σκοτάδι», λέει η Μιόζο από τη βόρεια Ιταλία.

Η Βαλεντίνα βρισκόταν μακριά από το σπίτι της γυρνώντας τον κόσμο και καταγράφοντας τις εμπειρίες της στο δημοφιλές blog Viaggiare Libera, όταν τα σύνορα της Ιταλίας έκλεισαν, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

«Όλα ήταν επικεντρωμένα στον τουρισμό», λέει μιλώντας στο CNN Travel. «Η ζωή μου ήταν πάντα στον δρόμο -ήμουν μακριά από το σπίτι περίπου έξι μήνες τον χρόνο».
 

Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας «πάγωσε» τις επαγγελματικές δραστηριότητες, με την ίδια να περιορίζεται στην εργασία μέσω Διαδικτύου. Κάποια στιγμή, τον περασμένο Σεπτέμβριο, της έγινε μέσω του Instagram μία πρόταση να πάει στον Αρκτικό Κύκλο για να διευθύνει έναν ξενώνα.

 «Φοβόμουν; Όχι, το είδα ως μια όμορφη ευκαιρία να επισκεφτώ μέρη που ίσως δεν θα είχα επιλέξει ποτέ από μόνη μου», λέει.

«Επειδή δεν μπορούσα πλέον να κάνω την ταξιδιωτική μου δουλειά, αυτός ήταν ένας τρόπος να ταξιδέψω και να ζήσω μια άλλη πραγματικότητα -φυσικά με έναν πιο στατικό τρόπο, αλλά σε ένα μέρος του κόσμου που δεν ήξερα αλλά γοητεύτηκα από αυτό», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

«Ήξερα ότι πήγαινα σε ένα πολύ απομονωμένο μέρος - με είχαν προειδοποιήσει. Ήξερα ότι θα ζούσα κάτι ακραίο στην αρκτική τούνδρα. Λίγο μετά την άφιξή μου, έφτασαν οι πολικές νύχτες».

Ιταλίδα πέρασε την πανδημία στην Αρκτική: Πώς είναι να ζεις με δύο μήνες σκοτάδι σε ένα χωριό 28 ατόμων Facebook Twitter
viaggiarelibera / Instagram

Μέσα σε δύο ημέρες, είχε αποδεχτεί την πρόταση και έναν μήνα αργότερα έφτασε στο Kongsfjord, των μόλις 28 κατοίκων, περίπου 2.400 μίλια βόρεια του πρώην σπιτιού της κοντά στη Μόντενα της Ιταλίας.

«Το πλησιέστερο σούπερ μάρκετ απέχει 40 χιλιόμετρα», λέει η Μιότσο. «Το πλησιέστερο νοσοκομείο είναι σχεδόν 200 μίλια και το αεροδρόμιο -προφανώς είναι ένα μικρό, τοπικό- είναι 25 μίλια. Το χειμώνα, υπήρχαν άνεμοι με 75 μίλια / ώρα και πάγος παντού, οπότε είναι δύσκολο να κυκλοφορήσεις», προσθέτει.

Ωστόσο, τίποτα δεν την εντυπωσίασε περισσότερο από το συνεχόμενο σκοτάδι, 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα.  «Ήταν μια απίστευτη εμπειρία, ζώντας δύο μήνες εντελώς στο σκοτάδι. Δεν ήταν ενοχλητικό - στην πραγματικότητα, είναι πιο δύσκολο να ζήσεις με το φως».

Όπως εξήγησε το κλίμα, το φως, το σκοτάδι, είναι όλα διαφορετικά. «Εδώ, είναι πραγματική τούνδρα. Τα δέντρα δεν μεγαλώνουν -και το τοπίο είναι πραγματικά άγριο. Κυκλοφορούν αρκτικές αλεπούδες και τάρανδοι παντού. Υπάρχουν φάλαινες, δελφίνια και πολλά θαλασσοπούλια - το μέρος είναι γνωστό για την παρατήρηση πουλιών. Επίσης, υπάρχουν φώκιες, που είναι υπέροχες» περιγράφει.

Στην τούνδρα, και συγκεκριμένα στο Kongsfjord που έζησε για η Ιταλίδα μπλόγκερ, δεν υπήρχε ούτε ένα κρούσμα Covid-19, παρόλο που πολλές πόλεις της Νορβηγίας βρίσκονταν σε καραντίνα.

Πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM