Το κόμμα της Λέγκας, που μετέχει στον συνασπισμό που κυβερνά την Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει στη Γερουσία πρόταση μομφής για να ρίξει την κυβέρνηση.

 

«Αυτοί που χάνουν χρόνο βλάπτουν τη χώρα», αναφέρει η Λέγκα σε δήλωση που εξέδωσε, σημειώνοντας πως ελπίζει η χώρα να πάει γρήγορα σε πρόωρες εκλογές.

 

Το δεξιό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως ο κυβερνητικός συνασπισμός του με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων κατέρρευσε. Το κοινοβούλιο έχει κλείσει για το καλοκαίρι και εναπόκειται στον πρόεδρο της Γερουσίας να αποφασίσει πότε θα το ανακαλέσει. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα είναι η μόνη αρχή που μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές.

 

Αύξηση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων με τον κυβερνητικό συνασπισμό να τελεί υπό κατάρρευση

 

Άνοδο καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, εξαιτίας της σοβαρής κυβερνητικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρώμη.

 

Ύστερα από μήνες έντασης, ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι απαίτησε χθες να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και πίεσε ασφυκτικά τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκαλώντας την οργή των εταίρων του στο Κίνημα Πέντε Αστέρων.

 

Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 27 μονάδες βάσης στο 1,814% --σε υψηλό πέντε εβδομάδων και η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τον Μάιο του 2018-- πριν υποχωρήσουν οριακά στο 1,7920%.

 

Αυξημένες ήταν και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μικρότερης διάρκειας, με τις αποδόσεις των διετών τίτλων να αυξάνονται κατά 27 μονάδες βάσης στο 0,283% και των πενταετών να σημειώνουν άνοδο 15 μονάδων βάσης στο 1,105%.

 

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων διευρύνθηκε σε υψηλό πέντε εβδομάδων στις 237 μονάδες βάσης.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ