Ιταλία: Ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών στις 8 Ιουλίου αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ιταλία: Ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών στις 8 Ιουλίου αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης Facebook Twitter
Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά την συνάντηση με τον Ματαρέλα, υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένος να μην διεκδικήσει την πρωθυπουργία σε περίπτωση κυβερνητικής συμμαχίας με την Λέγκα και να συναινέσει στο να επιλεγεί ως πρωθυπουργός ένα τρίτο πρόσωπο. (EPA/ANGELO CARCONI)
0

Η Ιταλία θα πρέπει να πραγματοποιήσει επαναληπτικές εκλογές στις 8 Ιουλίου, αν δεν καταστεί δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές που διεξήχησαν πριν από δύο μήνες, ανακοίνωσαν σήμερα το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα.

Ο επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο πρότειναν την ημερομηνία αυτή αφού συναντήθηκαν στο κοινοβούλιο, καθώς ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα διεξάγει έναν τελευταίο γύρο διαβουλεύσεων σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων.

Έως τώρα δεν οδήγησαν σε απεμπλοκή της πολιτικής κατάστασης οι νέες συναντήσεις του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά την συνάντηση με τον Ματαρέλα, υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένος να μην διεκδικήσει την πρωθυπουργία σε περίπτωση κυβερνητικής συμμαχίας με την Λέγκα και να συναινέσει στο να επιλεγεί ως πρωθυπουργός ένα τρίτο πρόσωπο.

Τόνισε επίσης ότι οι προτεραιότητες, για το κίνημά του παραμένουν η στήριξη των ανέργων, η κατάργηση της μεταρρύθμισης των συντάξεων και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Ματέο Σαλβίνι, εξ ονόματος της κεντροδεξιάς, τόνισε ότι η συντηρητική παράταξη είναι διατεθειμένη και αναμένει να αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για να αναζητήσει στο κοινοβούλιο τις ψήφους που τις λείπουν, με στόχο να μπορέσει να εξασφαλίσει την καθοριστικής σημασίας ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, μια τέτοια εξέλιξη θα εξυπηρετούσε το σύνολο των Ιταλών, έπειτα από δυο μήνες αστάθειας. Το πολιτικό μήνυμα, δηλαδή, είναι ότι η Λέγκα δεν εννοεί να εγκαταλείψει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και να κυβερνήσει μόνον με τα Πέντε Αστέρια.

Ο προσωρινός γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Μαουρίτσιο Μαρτίνα δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας, διότι προέχει το εθνικό συμφέρον. Έθεσε πάντα ως προτεραιότητες την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και την βιωσιμότητα της δημόσιας οικονομίας.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του, σήμερα το απόγευμα, ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να λάβει τις καθοριστικής σημασίας αποφάσεις του. Να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πολιτικό πρόσωπο, να προσπαθήσει να αναλάβει πρωτοβουλία για κυβέρνηση τεχνοκρατών ή να επισπεύσει την διάλυση της βουλής με στόχο νέες εκλογές, ίσως και μέσα στο Κκοκαίρι.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM