Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απαγόρευσε την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μεγαλύτερο κομμάτι των βόρειων υπεράκτιων κτήσεων των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, όρισε ως «επ' αόριστον απαγορευμένες» περιοχές της Αρκτικής και του Ατλαντικού ωκεανού. Σύμφωνα με το BBC, οι υποστηρικτές του νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι σχεδόν αδύνατο να ανατρέψουν την απόφαση.

 

Η εφημερίδα Washington Post σχολιάζει πως ο Ομπάμα σε μία κίνηση να διαφυλάξει τη στάση πολιτικής ευαισθησίας που τήρησε έναντι της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στο περιβάλλον, προστατεύει με απόφασή του εκτάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων εκταρίων ομοσπονδιακής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, κάνοντας χρήση ενός ελάχιστα γνωστού νόμου (Outer Continental Shelf Lands Act). Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το πενταετές μορατόριουμ που βρίσκεται ήδη σε ισχύ για θαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού Ωκεανού, θέτει μεγάλο μέρος του βυθού της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ εκτός του πλαισίου δράσης των πετρελαϊκών εταιριών, ακόμη και στην περίπτωση που οι εταιρίες έχουν σχέδια για τη δραστηριοποίησή τους σε γειτονικές περιοχές.


Η ανακοίνωση που έγινε από το Λευκό Οίκο αργά χθες το απόγευμα συντονίστηκε με παρόμοια μέτρα προστασίας που λαμβάνει ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό για θαλάσσιες περιοχές στην Αρκτική, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της χώρας του. Ωστόσο, κανένα από τα μέτρα αυτά δεν επηρεάζει τις συμφωνίες πετρελαϊκών εταιριών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εκμετάλλευση θαλάσσιων περιοχών που ανήκουν στη δικαιοδοσία των αμερικανικών πολιτειών, κατά την περίοδο αυτή.


«Οι ενέργειες αυτές, αλλά και οι παράλληλες ενέργειες που γίνονται από τον Καναδά, προστατεύουν ένα μοναδικό οικολογικό σύστημα, που παρόμοιο του δεν υπάρχει σε καμία άλλη περιοχή της γης», τόνισε στην ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος. «Οι πρωτοβουλίες αυτές, αντανακλούν την επιστημονική άποψη, ότι παρά τα υψηλά στάνταρτ περιβαλλοντολογικής ασφάλειας που εφαρμόζουν οι πετρελαϊκές εταιρίες, ο βαθμός κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας περιβαλλοντολογικής μόλυνσης στην περιοχή είναι μεγάλος, ενώ, από την άλλη μεριά, η ικανότητά μας ν' αποκαταστήσουμε ενδεχόμενη περιβαλλοντολογική καταστροφή, είναι περιορισμένη», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

 

Η απόφαση Ομπάμα βασίζεται σε νομοθεσία του 1953 που επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, να απαγορεύσει δια παντός την εξόρυξη πετρελαίου στις υπεράκτιες περιοχές της χώρας. Σημειώνεται πως η αντίστοιχη απόφαση του Καναδά θα αναθεωρείται κάθε πέντε χρόνια.

 

Κατά την εκτίμηση που έχει διαμορφωθεί στην Ουάσιγκτον για το παραπάνω θέμα, οι κινήσεις του προέδρου Ομπάμα θα δυσκολέψουν τις προσπάθειες ενεργειακής εκμετάλλευσης θαλάσσιων περιοχών από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Πηγές: BBC, Washington Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr