Το Ισραήλ θα απελαύνει στη Γάζα οικογένειες «τρομοκρατών»

Το Ισραήλ θα απελαύνει στη Γάζα οικογένειες «τρομοκρατών» Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) ενέκρινε σήμερα νόμο που προβλέπει την απέλαση στη Λωρίδα της Γάζας στενών συγγενών ατόμων που έχουν διαπράξει "τρομοκρατικές επιθέσεις" στη χώρα, ένα κείμενο που καταγγέλθηκε από υπέρμαχους των δικαιωμάτων της αραβικής μειονότητας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσίασε ο βουλευτής Αλμόγκ Κοέν, μέλος του ακροδεξιού κόμματος Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη), επιτρέπει στον υπουργό Εσωτερικών να απελαύνει μέλη της οικογένειας «τρομοκρατών (...) εάν γνώριζαν εκ των προτέρων σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να εμποδίσουν τη διάπραξή τους».

Ο υπουργός Εσωτερικών θα έχει επίσης την εξουσία να «απελαύνει τα μέλη της οικογένειας που εκφράζουν την υποστήριξή τους στην τρομοκρατία ή δημοσιοποιούν δηλώσεις που εγκωμιάζουν ή ενθαρρύνουν τρομοκρατικές ενέργειες ή μια τρομοκρατική οργάνωση».

Ισραηλινοί πολίτες θα μπορούν να απελαύνονται από επτά έως δεκαπέντε χρόνια, και οι μόνιμοι ή προσωρινοί κάτοικοι από δέκα έως είκοσι χρόνια. Ο νόμος αυτός, που υποστηριζόταν εδώ και χρόνια από την ακροδεξιά, έχει σκοπό, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, να αποτρέψει τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ, που ζουν στο Ισραήλ και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, από τη διάπραξη αντιισραηλινών επιθέσεων. «Από σήμερα, κάθε πατέρας, μητέρα, γιος, κόρη, αδελφός, αδελφή ή σύζυγος ενός μέλους της οικογένειάς του/της που έχει επιτεθεί σε πολίτες του Ισραήλ και τον/την υποστηρίζει θα απελαύνεται», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας και επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη.

Εκπρόσωπος του Κοέν δήλωσε στο AFP πως ο νόμος θα εφαρμόζεται για την οικογένεια οποιουδήποτε προσώπου έχει διαπράξει τρομοκρατική επίθεση, και όχι απαραίτητα για εκείνους που έχουν καταδικαστεί από δικαστήριο, και θα πρόκειται για μια ταχεία διαδικασία. Δεν διευκρίνισε πως θα στέλνονται οι οικογένειες στη Γάζα, στον παλαιστινιακό θύλακο που έχει καταστραφεί έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολέμου, μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το νομικό κέντρο Adalah για τα δικαιώματα των αραβικών μειονοτήτων στο Ισραήλ, κατήγγειλε μια «επικίνδυνη κλιμάκωση στην ισραηλινή νομοθετική καταστολή των Παλαιστινίων, υπό το κάλυμμα της μάχης κατά της τρομοκρατίας». Σε μια ανακοίνωση, η οργάνωση κατήγγειλε επίσης τη "συλλογική τιμωρία" των Παλαιστινίων, λέγοντας πως ο νόμος αντίκειται στο διεθνές δίκαιο καθώς ενισχύει ένα «δικαστικό σύστημα δύο ταχυτήτων» στο Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM