Το Ισραήλ θα στείλει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό στην Παλαιστινιακή Αρχή, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής. 

 

Πρόκειται για 1-1,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer για τον κορωνοϊό, που θα λήξουν σύντομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ισραήλ. Η μεταφορά αυτή εγκρίθηκε «δεδομένου ότι το απόθεμα εμβολίων του Ισραήλ καλύπτει τις ανάγκες της χώρας σήμερα». 

 

Με βάση με τους όρους της συμφωνίας που ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησε να δώσει στο Ισραήλ τον ίδιο αριθμό δόσεων του εμβολίου από αυτές που θα παραλάβει το φθινόπωρο. 

 

Καμία από τις δύο πλευρές δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει η πρώτη μεταφορά των ισραηλινών στην Παλαιστινιακή αρχή.

 

Η συμφωνία αυτή ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις με τους Παλαιστίνιους που έκανε ο Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος ορκίστηκε πρωθυπουργός την Κυριακή, διαδεχόμενος στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.  

 

Το Ισραήλ, που είχε από τις καλύτερες «επιδόσεις» στον κόσμο σε ό,τι αφορά την ταχύτητα του εμβολιασμού των πολιτών του, έχει επικριθεί γιατί δεν έχει κάνει κάτι για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των Παλαιστινίων σε εμβόλια. 


 
Περίπου το 55% των Ισραηλινών που πληρούν τις προϋποθέσεις έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Σε ό,τι αφορά τους Παλαιστίνιους, την πρώτη δόση του εμβολίου έχει κάνει το 30% των πολιτών που πληρούν τις προϋποθέσεις. 

 

Με πληροφορίες από Reuters