Το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας - Τουλάχιστον 100 νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας - Τουλάχιστον 100 νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την έναρξη νέας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, λίγο μετά από σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 100 Παλαιστινίους. Η επιχείρηση εντάσσεται στο σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» και στοχεύει, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στην κατάληψη στρατηγικών θέσεων και στην πίεση προς τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων.

Με ανακοίνωσή του το βράδυ της Παρασκευής, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει εξαπολύσει εκτεταμένες επιθέσεις και έχει κινητοποιήσει δυνάμεις με στόχο την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρόκειται για «κατάληψη εδαφών» και διαρκή παρουσία ισραηλινών δυνάμεων, με στόχο την ολοκληρωτική συντριβή της Χαμάς.

Η επίσημη έναρξη της επιχείρησης ήρθε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, η οποία περιελάμβανε σταθμούς στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά όχι στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας - Τουλάχιστον 100 νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Ο Τραμπ αναγνώρισε την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, δηλώνοντας από το Άμπου Ντάμπι: «Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Γάζα. Πολλοί άνθρωποι πεινούν. Θα φροντίσουμε να λυθεί το πρόβλημα». Ωστόσο, η επίσκεψή του δεν οδήγησε σε νέα εκεχειρία ή διευκόλυνση ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά τις ελπίδες που είχαν εκφραστεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέφερε, μάλιστα, την αμφιλεγόμενη ιδέα του για μετατροπή της Γάζας σε «Ζώνη Ελευθερίας», μια πρόταση για οικονομική και επιχειρηματική «αναγέννηση» της περιοχής με αμερικανική διαχείριση.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε ότι μόνο την Παρασκευή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 108 άτομα, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επανέναρξη των επιχειρήσεων τον Μάρτιο ανέρχεται σε περίπου 53.000, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Στη Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας, καταγράφηκαν σκηνές χάους σε νοσοκομεία, με τραυματίες στο δάπεδο και συγγενείς να θρηνούν δίπλα σε σορούς συγγενών. Ισραηλινά πλήγματα σημειώθηκαν επίσης στις περιοχές Ντέιρ αλ-Μπάλα και Χαν Γιούνις.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία υποστηρίζει ότι έπληξε περισσότερους από 150 στόχους της Χαμάς, ενώ συνεχίζει την πολιορκία του υπόγειου δικτύου σηράγγων στην περιοχή νοσοκομείων, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες – κάτι που το παλαιστινιακό κίνημα διαψεύδει.

Το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας - Τουλάχιστον 100 νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Οι όμηροι και οι πιέσεις προς το Ισραήλ

Η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά 57 από τους περίπου 250 ομήρους που απήχθησαν τον Οκτώβριο του 2023. Οργανώσεις ομήρων κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι «χάνει ιστορική ευκαιρία» για την απελευθέρωσή τους, ενώ δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ δείχνουν ευρεία υποστήριξη σε νέα εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση.

Ο Ταχέρ αλ-Νούνου, στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε ότι μετά την απελευθέρωση του τελευταίου Αμερικανού ομήρου, η Ουάσινγκτον πρέπει να εντείνει την πίεση προς το Ισραήλ για να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Η ισραηλινή πρόταση για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω ιδιωτικών εργολάβων, με προστασία από ισραηλινούς στρατιώτες, στηρίζεται από την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, οργανώσεις αρωγής και ο ΟΗΕ την χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη και δυνητικά παράνομη», λόγω του κινδύνου μαζικού εξαναγκαστικού εκτοπισμού πληθυσμού.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, κάλεσε τις ΗΠΑ «να μην χάνουν χρόνο με νέα σχήματα» και να στηρίξουν τον υπάρχοντα μηχανισμό του ΟΗΕ, που έχει ήδη έτοιμες 160.000 παλέτες βοήθειας στα σύνορα με τη Γάζα.

Με πληροφορίες από Guardian

 
 


 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δανία: Αποζημιώσεις σε Γροιλανδές που υποβλήθηκαν σε αναγκαστική πρακτική αντισύλληψης

Διεθνή / Δανία: Αποζημιώσεις σε Γροιλανδές που υποβλήθηκαν σε αναγκαστική πρακτική αντισύλληψης

Η πρωθυπουργός της χώρας θα επισκεφθεί τη Γροιλανδία την Τετάρτη προκειμένου να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να συζητήσει με τον Γροιλανδό ομόλογό της για το «ταμείο συμφιλίωσης»
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός σε Δανία και Νορβηγία λόγω drones: Έκλεισαν και άνοιξαν μετά από ώρες αεροδρόμια

Διεθνή / Συναγερμός σε Δανία και Νορβηγία λόγω drones: Έκλεισαν και άνοιξαν μετά από ώρες αεροδρόμια

Οι οδηγίες αφορούσαν τα αεροδρόμια σε Κοπεγχάγη και Όσλο - «Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε ανά πάσα στιγμή» απαντά η Γερμανία, για τις παραβιάσεις ΝΑΤΟϊκού εναέριου χώρου
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ξαναζωντανεύει τον μύθο: Συνδέει τον αυτισμό με εμβόλια και Tylenol, κόντρα στην επιστήμη

Διεθνή / Ο Τραμπ ξαναζωντανεύει τον μύθο: Συνδέει τον αυτισμό με εμβόλια και Tylenol, κόντρα στην επιστήμη

Ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν τον σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια και μπορούν να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση ασθενειών όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα
LIFO NEWSROOM
Σκηνικό πολέμου στη Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί ζητούν άμεση προσάρτηση μετά το «ντόμινο» αναγνωρίσεων της Παλαιστίνης

Διεθνή / Σκηνικό πολέμου στη Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί ζητούν άμεση προσάρτηση μετά το «ντόμινο» αναγνωρίσεων της Παλαιστίνης

Η διεθνής αναγνώριση της Παλαιστίνης από Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία και Πορτογαλία προκαλεί σεισμό στη Μέση Ανατολή - Οργή στο Ισραήλ, σενάρια προσάρτησης της Δυτικής Όχθης και φόβοι για νέες συγκρούσεις
LIFO NEWSROOM