Το Ισραήλ προειδοποιεί για μακροχρόνιο πόλεμο με το Ιράν

Το Ισραήλ προειδοποιεί για μακροχρόνιο πόλεμο με το Ιράν Facebook Twitter
Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο νότιο προάστιο Μπατ Γιαμ του Τελ Αβίβ στις 15 Ιουνίου / Φωτογραφία © Mostafaf Alkharouf/Anadolu via Getty Images
0

Μετά από μία εβδομάδα συνεχών επιθέσεων και αντεπιθέσεων, ο ανώτατος στρατηγός του Ισραήλ προειδοποιεί πως ο πόλεμος με το Ιράν μπορεί να μετατραπεί στην πιο πολύπλοκη και παρατεταμένη στρατιωτική εκστρατεία στην ιστορία της χώρας, ενώ οι δύο πλευρές παραμένουν ανεπιφύλακτες και χωρίς σχέδιο αποκλιμάκωσης, απειλώντας τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Ο ανώτατος στρατηγός του Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουνίου, ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα μπορούσε να είναι μακροχρόνιος, κάνοντας λόγο για την «πιο πολύπλοκη στρατιωτική εκστρατεία στην ιστορία της χώρας». Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Εγιάλ Ζαμίρ, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει περίπου τους μισούς εκτοξευτές πυραύλων του Ιράν και έχει πλήξει πυλώνες της δομής διοίκησης και της πυρηνικής υποδομής του. Είπε όμως ότι «οι δύσκολες ημέρες είναι ακόμη μπροστά μας» και ότι το Ισραήλ πρέπει να είναι έτοιμο για μια «παρατεταμένη εκστρατεία». 

Οι δηλώσεις Ζαμίρ σηματοδοτούν μια σαφή μετατόπιση της θέσης του Ισραήλ συγκριτικά με τις πρώτες ημέρες του πολέμου με το Ιράν, όταν Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η σύρραξη θα μπορούσε να διαρκέσει έως δύο εβδομάδες. 

Έχει περάσει μία εβδομάδα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική εκστρατεία του για να εξουδετερώσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να παραλύσει το θεοκρατικό του καθεστώς. Οι καθημερινές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές συνεχίζονται, με την Τεχεράνη να απαντά στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ με πυραυλικές επιθέσεις που έχουν προκαλέσει ζημιές σε στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές σε όλο το Ισραήλ. 

Μέχρι και σήμερα καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει διατυπώσει έναν υποτυπώδη «οδικό χάρτη» προς την αποκλιμάκωση. Το Ιράν, παρά τις αυξανόμενες απώλειες, μπορεί να συνεχίσει τα αντίποινα προκειμένου να αποφύγει τις εσωτερικές αντιδράσεις και να διατηρήσει την εσωτερική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, Ιρανοί βουλευτές προωθούν νομοθεσία για την αποχώρηση από τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, εγείροντας φόβους για μια περιφερειακή κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών και περαιτέρω αποσταθεροποίηση. 

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι, αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση, ο πόλεμος είναι πιθανό να συνεχιστεί για εβδομάδες ή και μήνες, με τις δύο πλευρές εγκλωβισμένες σε έναν κύκλο επιθέσεων και αντεπιθέσεων. Η παρατεταμένη σύρραξη μπορεί να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο, με επιπτώσεις στη ναυτιλία του Περσικού Κόλπου και στα παγκόσμια ενεργειακά δίκτυα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mākereti Papakura: Η πρώτη Μαορί γυναίκα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τιμήθηκε μεταθανάτια

Διεθνή / Mākereti Papakura: Η πρώτη Μαορί γυναίκα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τιμήθηκε μεταθανάτια

Η Mākereti Papakura, η πρώτη γυναίκα Māori που σπούδασε στο Oxford, τιμήθηκε μεταθανάτια για τη διατριβή της στην ανθρωπολογία - Η οικογένειά της γιόρτασε την αναγνώριση και την επιστροφή του ιστορικού pou στην Αγγλία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ τάζει κονδύλια σε εννιά κορυφαία πανεπιστήμια αν υιοθετήσουν την ατζέντα του

Διεθνή / Ο Τραμπ τάζει κονδύλια σε εννιά κορυφαία πανεπιστήμια αν υιοθετήσουν την ατζέντα του

Σε αντάλλαγμα, ο Λευκός Οίκος υπόσχεται προνομιακή πρόσβαση σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, αλλά και συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΣΗ

Διεθνή / Νέα μηνύματα Πούτιν στη Δύση: «Παίζετε επικίνδυνα αλλά ηρεμήστε» - Κατηγόρησε την Ευρώπη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Υποσχέθηκε άμεση αντίδραση εάν η Ευρώπη προκαλέσει τη Ρωσία αλλά απέρριψε την ιδέα ότι η Ρωσία θα επιτεθεί μια μέρα σε ένα μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Shein: Στη Γαλλία τα πρώτα μόνιμα φυσικά καταστήματα του ασιατικού κολοσσού fast-fashion

Διεθνή / Shein: Στη Γαλλία τα πρώτα μόνιμα φυσικά καταστήματα του ασιατικού κολοσσού fast-fashion

Η εταιρεία ανέφερε ότι η «παγκόσμια επιρροή της γαλλικής μόδας» καθιστά τη χώρα «φυσική επιλογή» για να δοκιμαστεί η μετάβαση από τον αποκλειστικά ψηφιακό κόσμο στο φυσικό λιανεμπόριο
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεκίνησαν απεργία πείνας - «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη»

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεκίνησαν απεργία πείνας - «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη»

«Η απεργία πείνας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μέσα στα κελιά τους, για να κρατήσουμε ζωντανή τη φωνή του αγώνα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση των Ελλήνων ακτιβιστών
LIFO NEWSROOM