Ισραήλ: «Παντού πυροβολισμοί, νεκροί στον δρόμο»- Νέοι περιγράφουν τη φρίκη που έζησαν σε φεστιβάλ

Ισραήλ: «Παντού πυροβολισμοί, νεκροί στον δρόμο»- Νέοι περιγράφουν τη φρίκη που έζησαν σε φεστιβάλ Facebook Twitter
0

Άνθρωποι που ήταν σε φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ την ώρα που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση περιέγραψαν τη φρίκη που έζησαν. 

Ένοπλοι πυροβολούσαν προς πάσα κατεύθυνση, άνθρωποι ήταν νεκροί στην άκρη του δρόμου, ενώ εκατοντάδες δεν ήξεραν πού να κρυφτούν για να γλιτώσουν. Εξίσου τρομακτικές είναι οι περιγραφές και τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στα social media, με τους ανθρώπους που έπιασαν αιχμαλώτους και τους μετέφεραν από το Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας. 

H Gili Yoskovich ήταν ανάμεσα στους εκατοντάδες νέους που βρίσκονταν στο φεστιβάλ dance μουσικής στο νότιο Ισραήλ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όταν ξεκίνησε η συντονισμένη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Μιλώντας στο BBC περιέγραψε την αγωνιώδη προσπάθειά της να βρει ένα μέρος να κρυφτεί, ενώ ένοπλοι πυροβολούσαν όποιον έβρισκαν. «Ήταν παντού με αυτόματα όπλα. Στέκονταν δίπλα στα αυτοκίνητα και πυροβολούσαν. Συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ εύκολο να σκοτωθεί κάποιος… επειδή όλοι έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε. 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Όποιον προσπαθούσε να φύγει τρέχοντας, τον πυροβολούσαν

«Οι τρομοκράτες έρχονταν από 4-5 σημεία… οπότε δεν ξέραμε πού να πάμε. Μπήκα ξανά στο αυτοκίνητό μου και οδήγησα για λίγο ακόμη. Κάποιοι με πυροβολούσαν. Βγήκα από το αυτοκίνητο και άρχισα να τρέχω. Είδα ένα σημείο με πολλά δέντρα και πήγα εκεί. Ήμουν στη μέση (του χωραφιού), πεσμένη κάτω. Ήταν η δεύτερη κρυψώνα που βρήκα και ήταν γύρω μου», συνέχισε.  

«Πήγαιναν από δέντρο σε δέντρο και πυροβολούσαν. Παντού. Και από τις δύο πλευρές. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν. Ήμουν πολύ ήσυχη, δεν έκλαψα, δεν έκανα τίποτα. Σκεφτόμουν “ΟΚ, θα πεθάνω. Είναι ΟΚ, απλά ανάπνευσε και κλείσε τα μάτια σου” γιατί υπήρχαν παντού πυροβολισμοί, ήταν πολύ κοντά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια, άκουσε τους τρομοκράτες να ανοίγουν ένα μεγάλο βαν και να παίρνουν περισσότερα όπλα από το όχημα. «Ήταν εκεί για τρεις ώρες. Ήμουν σίγουρη ότι θα έρθει ο στρατός, άκουσα κάποια ελικόπτερα. Ήμουν σίγουρη ότι θα έρθει ο στρατός με ελικόπτερα και σχοινιά σε αυτό το χωράφι και θα μας σώσει. Αλλά κανείς δεν ήταν εκεί, μόνο όλοι αυτοί οι τρομοκράτες», ανέφερε ακόμη. 

«Πολλοί πέθαναν στον δρόμο. Όποιον προσπαθούσε να φύγει τρέχοντας, τον πυροβολούσαν και από τις δύο πλευρές. Οπότε το καλύτερο που είχα να κάνω ήταν να κρυφτώ», τόνισε. 

Η Gili Yoskovich εξήγησε ότι έμεινε εκεί ξαπλωμένη για τρεις ώρες. «Σκεφτόμουν τα παιδιά μου και έλεγα ότι δεν είναι ακόμη η ώρα μου να πεθάνω. Μετά άρχισα να ακούω εβραϊκά από τη μία πλευρά, αλλά αραβικά από άλλες μεριές. Συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν κάποιοι στρατιώτες, ίσως 5-6. Αποφάσισα να πάω στους στρατιώτες. Πήγα με τα χέρια μου ψηλά, ώστε να ξέρουν ότι δεν είμαι τρομοκράτης. Κάποιος με έβαλε σε ένα αυτοκίνητο. Ήμουν η πρώτη που βγήκα από το χωράφι. Χρειάστηκαν άλλες 2 ή 3 ώρες για να βγουν οι άλλοι και άνθρωποι πέθαιναν, στον δρόμο, νέοι άνθρωποι, γιατί ήταν φεστιβάλ για νέους», περιέγραψε. 

Ισραήλ: «Δεν είχαμε πού να κρυφτούμε» 

Η Tal Gibly ήταν επίσης στο Nova Festival, όταν ξεκίνησε η επίθεση στο Ισραήλ

Τα ξημερώματα, ο κόσμος άρχισε να ακούει σειρήνες και πυροβολισμούς. «Δεν είχαμε πουθενά να κρυφτούμε γιατί ήμασταν σε ανοιχτό χώρο. Όλοι πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματά τους», είπε η Gilby στο CNN. 

Ο κόσμος προσπάθησε να φύγει οδικώς, αλλά μπλόκαρε ο δρόμος και δεν μπορούσε να κινηθεί κανείς. Και τότε άρχισαν να πέφτουν βροχή οι σφαίρες. Άνθρωποι βγήκαν από τα αυτοκίνητα και άρχισαν να τρέχουν. 

Σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, άνθρωποι φαίνονται να τρέχουν ενώ ακούγονται πυροβολισμοί. Κάποιοι πέφτουν και δεν είναι σαφές αν το κάνουν για να καλυφθούν από τις σφαίρες ή επειδή έχουν χτυπηθεί από αυτές. 

Η Gilby είπε στο CNN πως έτρεξε προς το δάσος και μετά μπήκε σε άλλο αυτοκίνητο που περνούσε. Είδε πολλούς νεκρούς και τραυματίες στην άκρη του δρόμου. Μία σκηνή της χαράχτηκε στο μυαλό: ένας νεκρός έξω από βαν και άλλος ένας στη θέση του συνοδηγού. 

«Ήταν τόσο τρομακτικό και δεν ξέραμε πού να πάμε για να μην βρούμε αυτούς τους σατανικούς ανθρώπους. Πολλοί φίλοι μου χάθηκαν στο δάσος για ώρες και τους πυροβόλησαν», είπε και συμπλήρωσε ότι ακόμη προσπαθεί να επικοινωνήσει με φίλους της που ήταν στο φεστιβάλ. Δεν ξέρει αν επέζησαν, τους πήραν ομήρους ή συνέβη κάτι χειρότερο. 

Πολλούς τους έπιασαν οι ένοπλοι και τους πήραν ομήρους. Στα social media κυκλοφόρησε το βίντεο στο οποίο φαίνεται η Ισραηλινή Noa Argamani και ο σύντροφός της Avinatan Or. Εκείνη την έχουν ανεβάσει σε μια μοτοσικλέτα και η κοπέλα ζητά απεγνωσμένα βοήθεια. Τον σύντροφό της τον έχουν πιάσει άνδρες και τον μεταφέρουν με τα χέρια του πίσω από την πλάτη. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM
Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Διεθνή / Κούβα: Μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Η χώρα της Καραϊβικής έχει υποστεί τρία μεγάλα μπλακ άουτ αυτόν τον μήνα, καθώς το εμπάργκο καυσίμων από τις ΗΠΑ έχει περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων
THE LIFO TEAM