LIVE!

Το Ισραήλ καλεί τους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο και την Ιορδανία

Το Ισραήλ καλεί τους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο και την Ιορδανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Για την ασφάλειά τους, το Ισραήλ καλεί τους πολίτες του που βρίσκονται στην Αίγυπτο και την Ιορδανία να εγκαταλείψουν γρήγορα αυτά τα δύο κράτη, εξαιτίας των διαδηλώσεων κατά της χώρας.

Ήδη στην Τουρκία έχει εκδοθεί αντίστοιχη προειδοποίηση επιπέδου 4, ενώ η συστάση για το Μαρόκο αναθεωρήθηκε στο επίπεδο 3, με τις αρχές να συνιστούν στους Ισραηλινούς πολίτες να μην επισκέπτονται τη χώρα αυτή.

«Εξαιτίας της συνέχισης του πολέμου και της σημαντικής επιδείνωσης τις τελευταίες ημέρες των διαδηλώσεων κατά του Ισραήλ (...) και των διαδηλώσεων εχθρότητας και βίας εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών συμβόλων", το Ισραηλινό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας συνιστά στους Ισραηλνούς να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο σύνολο "της Μέσης Ανατολής και των αραβικών χωρών», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η στιγμή της απελευθέρωσης των δύο ομήρων της Χαμάς νωρίτερα

Η 59χρονη Τζούντιθ Ράαναν και η 17χρονη κόρη της, Νάταλι, ήταν ανάμεσα στους περίπου 200 ομήρους που πήρε η Χαμάς, όταν οι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι δύο γυναίκες, που έχουν αμερικανική και ισραηλινή υπηκοότητα, είναι οι πρώτες όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς φέρεται να καταγράφει τη στιγμή που η οργάνωση παραδίδει τις δύο ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό, εντός της Γάζας, προκειμένου να μεταφερθούν στα σύνορα. Δίπλα στις δύο γυναίκες είναι άνθρωποι που φορούν στολές της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι τις συνοδεύουν. 

Η Τζούντιθ Ράαναν και η κόρη της παραδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση της χώρας, όπου τις περίμεναν συγγενείς τους. 

Οι δύο γυναίκες ζουν στο Σικάγο. Όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση στο Ισραήλ, η 59χρονη και η 17χρονη κόρη της βρίσκονταν στο κιμπούτς Ναχάλ Οζ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από τη Γάζα. Επισκέπτονταν το Ισραήλ μεταξύ άλλων για να γιορτάσουν και τα 85α γενέθλια συγγενούς του. 

Ο πατέρας της Νάταλι, Ούρι, δήλωσε στο Associated Press ότι μίλησε με την κόρη του στο τηλέφωνο, αργά το βράδυ της Παρασκευής. «Είναι καλά», είπε για την 17χρονη. 

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε πως οι δύο Αμερικανίδες απελευθερώθηκαν για «ανθρωπιστικούς λόγους και για να αποδειχθεί στους Αμερικανούς και τον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του Μπάιντεν και της φασιστικής διοίκησής του είναι ψευδείς και αβάσιμοι». Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των δύο ομήρων έγινε με διαμεσολάβηση του Κατάρ. 

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με το Ισραήλ και τη Χαμάς, με την ελπίδα να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, να αποκλιμακωθεί η κρίση και να αποκατασταθεί η ειρήνη. 

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

Διεθνή / ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία εναλλακτικής αλυσίδας σπάνιων μετάλλων, απομακρυνόμενες από την κυριαρχία της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Οι παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν στη δημιουργία προσωρινής διοίκησης τεχνοκρατών στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργκούτι απηύθυνε έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ για την απελευθέρωσή του
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, με τον Μακρόν να παλεύει να διατηρήσει σταθερότητα - Το συνταξιοδοτικό πάγωσε, το έλλειμμα εκτοξεύεται και η Ευρώπη ανησυχεί για την «παράλυση» του Παρισιού
LIFO NEWSROOM
Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μιλέι και θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και το πέσο
LIFO NEWSROOM
Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Ο Joshua Wander, ιδρυτής της 777 Partners, κατηγορείται για απάτη 500 εκατ. δολαρίων, πλαστά έγγραφα και ψεύτικες επενδύσεις - Από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως τα Boeing, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε φανερώνοντας ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα των τελευταίων ετών
LIFO NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο - Ο φόβος της τυραννίας»

LiFO politics / Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο. Αλλάζουν όλα»

Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλά στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη για τη βαθιά πολιτική πόλωση στην Αμερική, για τους θεσμικούς ελέγχους της προεδρικής εξουσίας αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και το Ισραήλ που «έκανε τη ζωή των φίλων και συμμάχων του δύσκολη».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM