Το Ισραήλ και τα ΗΑΕ συνάπτουν ιστορική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

 

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

 

Σε κοινή δήλωση του Τραμπ, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι, Mohammed Al Nahyan, αναφέρεται ότι ελπίζουν πως η «ιστορική συμφωνία θα προωθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

 

 

Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσαν, το Ισραήλ θα αναστείλει τα σχέδιά του για προσάρτηση μεγάλων τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

 

Μέχρι τώρα το Ισραήλ δεν είχε καμία διπλωματική σχέση με τις αραβικές χώρες του Κόλπου. Ωστόσο, οι κοινές ανησυχίες για την επιρροή του Ιράν οδήγησαν σε ανεπίσημες επαφές μεταξύ τους.

 

Σε απάντηση στην ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ, ο Νετανιάχου ανάρτησε στο twitter στα εβραϊκά τη φράση «Ιστορική ημέρα».

 

 

Ο πρέσβης των ΗΑΕ στις ΗΠΑ, Γιουσέφ Αλ Οτάιμπα, δήλωσε ότι πρόκειται για μία «νίκη για τη διπλωματία και για την περιοχή».

 

«Είναι μια σημαντική πρόοδος στις αραβο-ισραηλινές σχέσεις που μειώνει τις εντάσεις και δημιουργεί νέα ενέργεια για μία θετική αλλαγή», πρόσθεσε.

 

Η συμφωνία σηματοδοτεί μόλις την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ-Αράβων από τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Ισραήλ το 1948. Η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία το 1979 και η Ιορδανία το 1994.

 

Με πληροφορίες του BBC