Ισραήλ: Επιτακτική ανάγκη η εξόντωση του νέου ηγέτη της Χαμάς, λέει ο υπουργός Εξωτερικών

Ισραήλ: Επιτακτική ανάγκη η εξόντωση του νέου ηγέτη της Χαμάς, λέει ο υπουργός Εξωτερικών Facebook Twitter
Ο νέος ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ / Φωτ: Getty Images
0

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς υποστήριξε απόψε ότι ο διορισμός του Γιαχία Σινουάρ στην ηγεσία του πολιτικού γραφείου της Χαμάς είναι ακόμη ένας επιτακτικός λόγος για την εξόντωση του φερόμενου ως «εγκεφάλου» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

«Ο διορισμός του αρχιτρομοκράτη Γιαχία Σινουάρ ως νέου ηγέτη της Χαμάς, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χανίγια, είναι ακόμη ένας επιτακτικός λόγος για να τον εξοντώσουμε σύντομα και να εξαφανίσουμε αυτήν την απαίσια οργάνωση από προσώπου γης», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο ορισμός του Γιαχία Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς έρχεται την ώρα που η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι είναι προ των πυλών, καθώς αναμένεται η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, αλλά και της Χεζμπολάχ για τον θάνατο του Νο2 της οργάνωσης, Φουάντ Σουκρ.

Ο Γιαχία Σινουάρ θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και έχει χαρακτηριστεί «τρομοκράτης» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιος είναι ο Γιαχία Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, με καταγωγή από την Γάζα, ενώ εξελέγη επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της οργάνωσης και επικεφαλής της το 2017. Είχε συλληφθεί από τις ισραηλινές αρχές σε αρκετές περιπτώσεις κατά το παρελθόν, ενώ απελευθερώθηκε σε ανταλλαγή κρατουμένων το 2011.

Το όνομά του προστέθηκε στην αντίστοιχη λίστα τρομοκρατών από τις ΗΠΑ το 2015, ενώ η Βρετανία είχε ήδη αποφασίσει σειρά κυρώσεων εναντίον του όπως και για αλλους ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Επίσης, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έχει ζητήσει να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του -όπως και του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ- για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σχετιζόμενα με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM