Ισραήλ: «Επιφυλακτική αισιοδοξία» για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν την απελευθέρωση των ομήρων

Ισραήλ: «Επιφυλακτική αισιοδοξία» για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν την απελευθέρωση των ομήρων Facebook Twitter
Μπενιαμίν Νετανιάχου/ Φωτ.: EPA
0

Η ομάδα των Ισραηλινών διαπραγματευτών εξέφρασε «επιφυλακτική αισιοδοξία» σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αισιοδοξία αυτή βασίζεται στην τελευταία αμερικανική πρόταση, η οποία στηρίζεται στο πλαίσιο των συνομιλιών της 27ης Μαΐου. Η συγκεκριμένη πρόταση των ΗΠΑ φέρεται να περιλαμβάνει μια σειρά από παραχωρήσεις και εγγυήσεις, τόσο από την πλευρά του Ισραήλ όσο και από την οργάνωση Χαμάς, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων. 

Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν δύσκολες, με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού να ελπίζει ότι η αυξημένη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους διεθνείς μεσολαβητές θα μπορέσει να κάμψει τις αντιρρήσεις της Χαμάς και να προχωρήσει η διαδικασία.

Ωστόσο, η Χαμάς αντέδρασε αρνητικά την Παρασκευή, απορρίπτοντας τις «νέες προϋποθέσεις» που περιλαμβάνονται στην αμερικανική πρόταση και καταγγέλλοντας τις «αμερικανικές διαταγές». Η οργάνωση δήλωσε ότι οι προτάσεις αυτές δεν είναι αποδεκτές και τόνισε την ανάγκη για λύση που θα ανταποκρίνεται στα δικά της αιτήματα και ανησυχίες.

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα συνεχίζονται υπό δύσκολες συνθήκες, με την κατάσταση στην περιοχή να παραμένει τεταμένη. Οι διεθνείς μεσολαβητές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και της Αιγύπτου, προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση που θα επιτρέψει την αποκλιμάκωση της βίας και την προστασία των αμάχων.

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς οι συνομιλίες αυτές θεωρούνται κρίσιμες για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι καθοριστικές για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την πιθανότητα επίτευξης μιας βιώσιμης συμφωνίας.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM