Ισραήλ: Διαδηλωτές εισέβαλαν στη Βουλή- Τους έβγαλαν σηκωτούς

Ισραήλ: Χάος για την δικαστική μεταρρύθμιση - Τους πήραν σηκωτούς Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Τεταμένη παραμένει η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ μετά από την αποψινή «επιδρομή» διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για την δικαστική μεταρρύθμιση

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ, η Κνεσετ, πρόκειται σήμερα να ψηφίσει κατ’ αρχήν το νομοσχέδιο που περιορίζει ορισμένες εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία βύθισε τη χώρα σε πολιτική κρίση.

Η μεταρρύθμιση αυτή, με τη στήριξη εθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων, προκάλεσε αντιδράσεις άνευ προηγουμένου στο Ισραήλ τους προηγούμενους μήνες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου, που διαθέτει 64 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ, φαίνεται ότι θα κερδίσει τη σημερινή ψηφοφορία, την πρώτη από τις τρεις που απαιτούνται ώστε να καταστεί νόμος η πρόταση.

Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να καταργήσει την εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει αποφάσεις της κυβέρνησης, των υπουργών και εκλεγμένων αξιωματούχων χαρακτηρίζοντάς τες «αδικαιολόγητες». Οι επικριτές του λένε ότι θα διευκολύνει τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας ενώ οι υποστηρικτές του ότι θα προωθήσει την αποτελεσματική διακυβέρνηση, αποκλείοντας τις δικαστικές παρεμβάσεις.

«Δεν είναι το τέλος της δημοκρατίας, ενισχύει τη δημοκρατία», ανέφερε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την ώρα που οι βουλευτές συζητούσαν στην Κνεσέτ το νομοσχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι κλητήρες του κοινοβουλίου έβγαλαν δια της βίας, σε κάποιες περιπτώσεις σέρνοντάς τους στο έδαφος, τους διαδηλωτές που κατάφεραν να μπουν στο κτίριο της Κνεσέτ και πλησίαζαν στην αίθουσα των συνεδριάσεων. Εκατοντάδες άλλοι διαδήλωναν έξω από το κοινοβούλιο.'

Η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει ότι αύριο Τρίτη θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις εφόσον το νομοσχέδιο εγκριθεί απόψε, σε πρώτη ανάγνωση.

Ισραήλ: Το χρονικό της μεταρρύθμισης 

Η μεταρρύθμιση αυτή είχε ανακοινωθεί στις αρχές του έτους αλλά λόγω των αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κάθε εβδομάδα, ο Νετανιάχου αποφάσισε στα τέλη Μαρτίου να κάνει μια «παύση» στην κοινοβουλευτική διαδικασία ώστε να διαβουλευτεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στα τέλη Ιουνίου οι δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λάπιντ και Μπένι Γκαντζ, ανέστειλαν τη συμμετοχή τους σε αυτές τις διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που μεταδόθηκε την Κυριακή από τη δημόσια τηλεόραση Kan 11, τρεις στους δέκα Ισραηλινούς (31%) συμφωνούν με το νομοσχέδιο ενώ το 43% διαφωνεί. Το βράδυ του Σαββάτου δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις κατά του νομοσχεδίου, για 27η συνεχόμενη εβδομάδα.

Μια άλλη αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, με την οποία τροποποιείται η διαδικασία διορισμού των δικαστών, έχει ήδη εγκριθεί από την Κνεσέτ σε πρώτη ανάγνωση, παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε και από το εξωτερικό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε προτρέψει τον Νετανιάχου τον Μάρτιο να βρει μια «συμβιβαστική» λύση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM