Ισραήλ: «Δεν είχαμε προειδοποιηθεί για την επίθεση της Χαμάς»

Ισραήλ: «Δεν είχαμε προειδοποιηθεί για την επίθεση της Χαμάς» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το Ισραήλ δεν είχε καμία συγκεκριμένη προειδοποίηση για επίθεση της Χαμάς, λέει σύμβουλος του Νετανιάχου. 

Οι επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο ήταν μια πλήρης απροειδοποίητη ενέργεια, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο σύμβουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ δεν έλαβε καμία συγκεκριμένη προειδοποίηση για την επίθεση, μεταξύ άλλων και από την Αίγυπτο.

Είπε ότι ο επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας του Ισραήλ Shin Bet κλήθηκε για μια «ασυνήθιστη» ενημέρωση στις 4 το πρωί εκείνης της ημέρας - περίπου 2,5 ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης, αλλά δεν δικαιολογούσε στρατιωτική κινητοποίηση. 

«Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν» για τους κινδύνους μιας επίθεσης από την Χαμάς, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Μάικλ ΜακΚόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, επιβεβαιώνοντας εν μέρει, δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet).

CNN: Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ πριν από την επίθεση της Χαμάς

Οι δημόσιες δηλώσεις του συνεργάτη του Νετανιάχου πάνε κόντρα σε ρεπορτάζ των Δυτικών ΜΜΕ που ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ είχε ενημερωθεί για πιθανή επίθεση από τη Χαμάς, αλλά δεν έκανε τίποτα. 

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προβεί σε τουλάχιστον δύο εκτιμήσεις, που βασίστηκαν εν μέρει σε πληροφορίες που παρείχε το Ισραήλ, και προειδοποιούσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν για αυξημένο κίνδυνο σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις πληροφορίες.

Μια ενημέρωση από τις 28 Σεπτεμβρίου προειδοποιούσε, με βάση πολλαπλές ροές πληροφοριών, ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ήταν έτοιμη να κλιμακώσει τις επιθέσεις με ρουκέτες πέρα από τα σύνορα.

Τηλεγράφημα στις 5 Οκτωβρίου από τη CIA προειδοποιούσε γενικά για την αυξανόμενη πιθανότητα βίας από τη Χαμάς.

Στη συνέχεια, στις 6 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν από την επίθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι κυκλοφόρησαν αναφορές από το Ισραήλ που υποδείκνυαν ασυνήθιστη δραστηριότητα της Χαμάς.

Καμία από τις αμερικανικές εκτιμήσεις δεν προσέφερε λεπτομέρειες ή ενδείξεις για το συντριπτικό εύρος, την κλίμακα και την απόλυτη βιαιότητα της επιχείρησης που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λένε οι πηγές.

Με πληροφορίες από SkyNews, Guardian, CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Διεθνή / Εκπνέει το τελεσίγραφο Τραμπ: «Είμαστε σε έντονες διαπραγματεύσεις» λέει - Το Ιράν προειδοποιεί για αντίποινα

Παράλληλα, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ διερωτώνται για την ψυχική υγεία του - Μπορούν να τον απομακρύνουν προσφεύγοντας στην 25η Τροπολογία του Συντάγματος;
THE LIFO TEAM
Η Αννα Γουίντουρ ξαναπαίρνει το Devil Wears Prada στα χέρια της

Διεθνή / Για σένανε μπορώ τη Vogue να προδώσω: όταν η Άννα Γουίντουρ συνάντησε ξανά τη Μιράντα Πρίστλι

Η Vogue ενώνει στο εξώφυλλο του Μαΐου της Vogue την Άννα Γουίντουρ και τη Μέριλ Στριπ, λίγο πριν από το The Devil Wears Prada 2 και το Met Gala, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τον μύθο που συνοδεύει την ταινία εδώ και είκοσι χρόνια.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM