To Ισραήλ βάζει «φρένο» με ειδικό νόμο σε ειρηνευτική συμφωνία με Παλαιστίνη

To Ισραήλ βάζει «φρένο» με ειδικό νόμο σε ειρηνευτική συμφωνία με Παλαιστίνη Facebook Twitter
0

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ υιοθέτησε σήμερα τροπολογία σε νόμο που καθιστά δυσκολότερη την παραχώρηση του ελέγχου τμημάτων της Ιερουσαλήμ σε οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.

Οι Παλαιστίνιοι καταδίκασαν την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι υπονομεύει οποιαδήποτε πιθανότητα αναβίωσης των συνομιλιών για την δημιουργία κράτους.

Ο νόμος αυτός, τον οποίο προώθησε το ακροδεξιό κόμμα Εβραϊκό Σπίτι, αυξάνει σε 80 από 61 τον αριθμό των ψήφων που απαιτούνται στην 120μελή Κνεσέτ για την έγκριση οποιασδήποτε πρότασης για την παράδοση τμήματος της Ιερουσαλήμ σε μια ξένη πλευρά.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξόργισε τους Παλαιστίνιους, όπως και ηγέτες χωρών στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, είπε σχετικά με την πολιτική αυτή στροφή του Τραμπ όσον αφορά την αμερικανική πολιτική για την Ιερουσαλήμ, όπως και την υιοθέτηση σήμερα της τροπολογίας αυτής από το ισραηλινό κοινοβούλιο, ότι συνιστούν κήρυξη πολέμου στον παλαιστινιακό λαό.

Η ψήφος αυτή δείχνει σαφώς ότι η ισραηλινή πλευρά έχει κηρύξει επισήμως το τέλος της αποκαλούμενης πολιτικής διαδικασίας, δήλωσε ο Αμπού Ρουντέινα, αναφερόμενος στις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ συνομιλίες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, οι οποίες κατέρρευσαν το 2014.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967 και στη συνέχεια την προσάρτησε. Η κίνηση αυτή δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την Ιερουσαλήμ αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελέσει την πρωτεύουσα του κράτους που θέλουν να ιδρύσουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας.

Η τροπολογία αυτή ψηφίστηκε με 64 ψήφους υπέρ και 52 κατά.

Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι το Εβραϊκό Σπίτι οδηγεί το Ισραήλ σε μια τρομερή καταστροφή, ενώ ο ηγέτης του Εβραϊκού Σπιτιού Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η ψήφος αυτή δείχνει ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο όλης της Ιερουσαλήμ για πάντα.

Με πληροφορίες από Reuters/ AFP/ ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Υπάρχουν απόγονοι του Τζέφρι Έπσταϊν; - «Πέθανε αλλά το γενετικό του υλικό μπορεί να επέζησε»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Τζέφρι Έπσταϊν είχε καταθέσει το σπέρμα του σε τράπεζα σπέρματος αρκετά χρόνια πριν τον θάνατό του - Ποιοι ήταν οι όροι του συμβολαίου που είχε υπογράψει
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΑΣΜΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στην ΕΕ και σε άλλες 54 οικονομίες

Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουάσιγκτον για τη διατήρηση των δασμών στο 15% για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΖΑΡΕΝΤ ΚΟΥΣΝΕΡ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το τουριστικό θέρετρο του Τζάρεντ Κούσνερ - Τι δηλώνει ο Ράμα

Οι αλβανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σχέδιο κατασκευής του πολυτελούς θερέτρου του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, στο ακατοίκητο νησί Sazan και σε προστατευόμενη παράκτια περιοχή, εν μέσω διαμαρτυριών των πολιτών
THE LIFO TEAM