Το Ισραήλ αντιδρά στο φημολογούμενο ενδιαφέρον της Shell για κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ

Το Ισραήλ αντιδρά στο φημολογούμενο ενδιαφέρον της Shell για κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ Facebook Twitter
0

Την αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η βρετανική εταιρεία Shell επιδιώκει συμφωνία αγοράς του κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου στα κοιτάσματα «Αφροδίτη» και «Λεβιάθαν», για την επόμενη δεκαετία, έναντι 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου επικαλείται ανάρτηση του ισραηλινού ενεργειακού ιστότοπου Globes, όπου οι ισραηλινές διαχειρίστριες εταιρείες αναφέρονται στην απουσία συμφωνίας Κύπρου - Ισραήλ, που να ρυθμίζει το καθεστώς εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.


Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται σε συζητήσεις για το θέμα από το 2010, χωρίς, ωστόσο, να έχουν καταλήξει σε μια κοινή φόρμουλα.


Η ισραηλινή πλευρά φέρεται να διεκδικεί ένα μερίδιο 6% από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ , με την κυπριακή πλευρά να συμφωνεί σε ένα ποσοστό του 2%.

Η επιβεβαιωμένη ποσότητα φυσικού αερίου για το κοίτασμα «Αφροδίτη» είναι περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ