Το Ισραήλ αίρει τους περιορισμούς στην αιμοδοσία γκέι αντρών: «Τέλος οι διακρίσεις»

Το Ισραήλ αίρει τους περιορισμούς στην αιμοδοσία γκέι αντρών: «Τέλος οι διακρίσεις» Facebook Twitter
«Οι διακρίσεις κατά των γκέι στη δωρεά αίματος έχουν τελειώσει», τόνισε ο υπουργός Υγείας. EPA/ABIR SULTAN
0

Το Ισραήλ προχώρησε σε άρση των περιορισμών που απαγορεύουν σε γκέι άντρες να δίνουν αίμα, με τον υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για πρακτική γεμάτη προκατάληψη.

Νωρίτερα φέτος η Μεγάλη Βρετανία ήρε επίσης τους περιορισμούς στην αιμοδοσία γκέι και bisexual αντρών, μετά από παρόμοια απόφαση των ΗΠΑ πέρυσι, λόγω της μείωσης των εθνικών αποθεμάτων αίματος. 

Μέχρι χθες, όσοι άντρες ήθελαν να δώσουν αίμα στο Ισραήλ ρωτιούνταν αν είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις τους τελευταίους 12 μήνες, κάτι που τους απέκλειε από την αιμοδοσία. 

Τώρα, το νέο ερωτηματολόγιο ρωτάει αν ο δυνητικός αιμοδότης είχε «σεξουαλικές σχέσεις υψηλού κινδύνου» τους τελευταίους τρεις μήνες, χρησιμοποιώντας ουδέτερη φρασεολογία. 

Ο Nitzan Horowitz, υπουργός Υγείας του Ισραήλ, που ο ίδιος είναι ανοιχτά γκέι, έγραψε στο Facebook πως το Υπουργείο Υγείας «απέσυρε τις εξευτελιστικές και άσχετες ερωτήσεις» στα ερωτηματολόγια των αιμοδοτών, και πως όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. 

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε έναν αιμοδότη με τον άλλο», είπε. «Τέλος οι διακρίσεις κατά των γκέι στη δωρεά αίματος». 

Ισραηλινές ομάδες για τα δικαιώματα των LGBTQ ατόμων χαιρέτισαν την κίνηση, κάνοντας λόγο για σημαντικό βήμα προς την ισότητα στη χώρα. 

«Πλέον υπάρχουν ασφαλείς δόσεις αίματος για όλους χωρίς διακρίσεις ή βλάπτοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επειδή οι διακρίσεις επίσης κάνουν μεγάλο κακό στην υγεία», σχολίασε ο Gal Wagner Kolasko, επικεφαλής της LGBT Medical Associations, ευχαριστώντας τον Nitzan Horowitz για την «ιστορική διόρθωση».

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται για να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Διεθνή / FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να δωρίσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά Patriot και S-400

Η Ουκρανία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους
NEWSROOM
«Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Διεθνή / «Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Σε έξι επεισόδια των 45 λεπτών θα προβληθεί η παραμυθένια ζωή της Μπριζίτ Μακρόν - Από καθηγήτρια του Εμανουέλ Μακρόν σε λύκειο της Αμιέν, στο Ελιζέ ως Πρώτη Κυρία της Γαλλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ