Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος θέλει να επιστρέψει από την αυτοεξορία- Με αφορμή ιστιοπλοϊκό αγώνα

Ο Χουάν Κάρλος σε σκάφος Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Χουάν Κάρλος επιδιώκει να επιστρέψει στην Ισπανία, έπειτα από επτά μήνες αυτοεξορίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να παραστεί σε αγώνα ιστιοπλοΐας.

 

Ο τέως βασιλιάς, που εγκατέλειψε την Ισπανία εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά, θέλει να παραστεί στη ρεγκάτα Ria de Pontevedra σε περίπου δέκα ημέρες. Ο Χουάν Κάρλος είχε περάσει την τελευταία του ημέρα στην Ισπανία στο γιοτ κλαμπ της πόλης Sanxenxo, στη Γαλικία.

 

Πηγές από το περιβάλλον του δήλωσαν στην El Mundo ότι θέλει να ακολουθήσει αντίστροφα τη διαδρομή που είχε κάνει πέρυσι στις 3 Αυγούστου όταν έφυγε από την Ισπανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θέλει να ταξιδέψει αεροπορικώς από το Άμπου Ντάμπι στην Πορτογαλία και από εκεί να περάσει στην Ισπανία.

 

Το παλάτι και η ισπανική κυβέρνηση θέλουν ο Χουάν Κάρλος να έχει τακτοποιήσει τις φορολογικές υποθέσεις του προτού ξαναπατήσει το πόδι του στη χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico. Από τη στιγμή που αποφάσισε να αυτοεξοριστεί ο τέως βασιλιάς έχει κάνει δύο πληρωμές στις φορολογικές αρχές, που συνολικά φτάνουν τα περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ο Χουάν Κάρλος ελπίζει ότι θα αποφύγει πιθανές κατηγορίες σε βάρος του, σχετικά με τις τρεις έρευνες που γίνονται για τις οικονομικές υποθέσεις του. Η μία αφορά το αν ο τέως βασιλιάς έλαβε παράνομα 65 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με συμβόλαιο για σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Χουάν Κάρλος θα μείνει προσωρινά στην Ισπανία κατά τη διάρκεια των ερευνών και θα επιλέξει άλλη χώρα για τη μόνιμη εγκατάστασή του, προκειμένου να αποφύγει να στιγματίσει περαιτέρω τη βασιλική οικογένεια. Θα πρέπει να περνά λιγότερο από έξι μήνες τον χρόνο στην Ισπανία προκειμένου να μην θεωρείται κάτοικος της χώρας σε ό,τι αφορά τη φορολογία. Ο Πέπε Φανχούλ, Κουβανός δισεκατομμυριούχος, του έχει προτείνει να ζήσει σε οποιαδήποτε από τις επαύλεις που έχει σε όλο τον κόσμο.

 

«Αν ο Χουάν Κάρλος δεν είναι κάτοικος της Ισπανίας σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, τα πάντα αλλάζουν σχετικά με τις τρέχουσες και τις μελλοντικές συναλλαγές του με τις φορολογικές αρχές», δήλωσε ο Χούλιο Ρανσές Πέρεζ Μπόγκα, πρόεδρος του οργανισμού εφοριακών της Ισπανίας.

 

Το παλάτι και η κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία σε ό,τι αφορά τα σχέδια του τέως βασιλιά. Συμφωνούν ότι όλες οι έρευνες για τα οικονομικά του θα πρέπει να έχουν κλείσει προτού μπορέσει να επιστρέψει.

 

Ο τέως μονάρχης θα ήθελε να επιστρέψει «ως απλός πολίτης», «χωρίς προνόμια ή τιμές». «Απλά ένας Ισπανός που επιστρέφει στη χώρα του», δήλωσαν στην El Mundo πηγές από το περιβάλλον του.

 

Με πληροφορίες από Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ