Ισπανία: Kατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας - Σάντσεθ: «Ακραία κατάσταση»

Ισπανία: Kατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας - Σάντσεθ: «Ακραία κατάσταση» Facebook Twitter
Μια ισπανική σημαία κρέμεται σε ένα παράθυρο καθώς ένας εργάτης του Δήμου απολυμαίνει έναν δρόμο με θέα στην πόλη στο Ορένσε της Γαλικίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, στις 23 Οκτωβρίου 2020. Ο αριθμός των λοιμώξεων από κορονωϊό συνεχίζει να αυξάνεται στην Ισπανία. EPA / BRAIDS LORENZO
0

Η Ισπανία προστέθηκε σήμερα στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που καταφεύγουν στην κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την εγκαθίδρυση με άμεση ισχύ της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους. Επιπλέον, θα απαγορεύονται τα ταξίδια μεταξύ των περιφερειών σε ορισμένες περιπτώσεις και θα περιοριστεί στους 6 ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν να συναθροίζονται.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η «κατάσταση ανάγκης» θα έχει αρχική διάρκεια 15 ημερών. Ωστόσο, ο Σάντσεθ ανέφερε πως θα ζητήσει από το ισπανικό κοινοβούλιο να «την παρατείνει έως τις αρχές Μαΐου» και συγκεκριμένα την 9η Μαΐου.

Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι καταρχήν θα διαρκεί από τις 23.00 έως τις 06.00, με τις 17 αυτόνομες κοινότητες της χώρας να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν ή να καθυστερούν κατά μία ώρα την έναρξη ή τη λήξη της, ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Σλοβενία, όπως και ιταλικές περιοχές επέβαλαν νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, προκειμένου να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και τον συγχρωτισμό, που θεωρούνται καθοριστικοί παράγοντες της διασποράς του ιού.

«Η κατάσταση που βιώνουμε είναι ακραία... είναι η σοβαρότερη υγειονομική κρίση του τελευταίου αιώνα», είπε ο Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος μετά το πέρας του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, που διήρκησε πάνω από 2 ώρες, κατά τη διάρκεια του οποίου εγκρίθηκαν τα νέα μέτρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνιστά το αποτελεσματικότερο μέτρο για να κάμψουμε την καμπύλη των μολύνσεων», επισήμανε. Στο αρχιπέλαγος των Καναρίων, όπου ο επιπολασμός της Covid-19 είναι χαμηλός, δεν θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι πολίτες που θα πηγαίνουν για εργασία ή θα χρειάζονται βοήθεια ή φάρμακα θα μπορούν να μετακινούνται κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης.

«Ας μείνουμε στα σπίτια μας»

Η Ισπανία έγινε την περασμένη Τετάρτη η πρώτη χώρα της ΕΕ, και η έκτη παγκοσμίως, που πέρασε το 1 εκατομμύριο κρούσματα Covid-19, την ώρα που ο Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε την Παρασκευή ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, μετά την εμφάνισή του στην Ισπανία, είναι ήδη υψηλότερος, στα τρία εκατομμύρια. Ο αριθμός των θανάτων πλησιάζει τους 35.000.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι έκτακτα μέτρα που είναι απαραίτητα λόγω της σοβαρότητας της υγειονομικής κατάστασης και θα αρθούν πριν από την προθεσμία των 6 μηνών, εφόσον το επιτρέψει η εξέλιξη της κατάστασης.

«Ζητώ από όλα τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν τη κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση για «ενότητα», σε μια ξεκάθαρη πρόσκληση προς το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), που αντιτίθεται σε αυτό το έκτακτο καθεστώς, θεωρώντας το περιττό και αντιπαραγωγικό για την οικονομία.

Όμως, ακόμα κι αν ο συνασπισμός του είναι μειοψηφικός στη βουλή, ο Πέδρο Σάντσεθ γνωρίζει ήδη ότι θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να ανανεώσει τον επόμενο μήνα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς τα εθνικιστικά κόμματα των Βάσκων και των Καταλανών, όπως και το μικρό κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos, αν και σύμμαχος του PP, έχουν ταχθεί υπέρ των μέτρων.

Είναι η δεύτερη φορά που κηρύσσεται η Ισπανία σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης σε εθνικό επίπεδο μετά την αρχή της πανδημίας Covid-19, έπειτα από μια πρώτη που στόχευε να αναχαιτίσει το πρώτο κύμα και είχε διαρκέσει από τις 15 Μαρτίου έως τις 21 Ιουνίου.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επισήμανε, εντούτοις, ότι αυτή η νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι πολύ πιο διαφορετική από εκείνη της Άνοιξης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ισπανοί έζησαν σε μια σχεδόν πλήρη καραντίνα στο σπίτι, μία από τις αυστηρότερες παγκοσμίως.

Ο Σάντσεθ είπε την Παρασκευή ότι θα πρέπει «με κάθε τίμημα» να αποφευχθεί μια νέα καραντίνα λόγω των δραματικών επιπτώσεών της στην κοινωνική ζωή και το υψηλό οικονομικό κόστος της. Προέτρεψε, επίσης, τους συμπατριώτες του να μειώσουν στο ελάχιστο τις εξόδους τους μέχρι νεωτέρας, ανεξαρτήτως της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

«Ας μείνουμε στα σπίτια μας όσο δυνατόν περισσότερο», ανέφερε. «Όσο περισσότερο μένουμε στα σπίτια μας, τόσο περισσότερο είμαστε προστατευμένοι και τόσο περισσότερο οι άλλοι».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM