Επεισόδια ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες που έγιναν στην Ισπανία, για δεύτερη ημέρα, κατά της σύλληψης του ράπερ Πάμπλο Χασέλ.

 

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου σε συγκεντρώσεις στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη του ράπερ, με κατηγορίες για εξύμνηση της τρομοκρατίας και προσβολή της μοναρχίας.

 

Η διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία Plaza del Sol στη Μαδρίτη ήταν αρχικά ειρηνική. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Όχι άλλη αστυνομική βία» και «Λευτεριά στον Πάμπλο Χασέλ», για τον ράπερ που συνελήφθη έπειτα από έφοδο της αστυνομίας σε πανεπιστήμιο στην Καταλονία, όπου είχε κλειστεί ο μουσικός για να αποφύγει τη φυλάκιση.

 

Ισπανία: Επεισόδια σε διαμαρτυρίες για τη σύλληψη του ράπερ- Φωτιές, χημικά και πλαστικές σφαίρες
EPA

 

Όμως, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους άρχισαν να πετούν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς και ακολούθησαν συγκρούσεις. Κάποιοι από τους διαδηλωτές πυρπόλησαν κάδους και έστησαν οδοφράγματα.

 

 

 

Παρόμοιες ήταν οι σκηνές στη Βαρκελώνη, όπου η αστυνομία έριξε πλαστικές σφαίρες στους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας δημοσιογράφος του Reuters, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

 

Όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να πετάνε αντικείμενα στα οχήματα των αρχών, οι αστυνομικοί απάντησαν ρίχνοντας πλαστικές σφαίρες, στοχεύοντας στο ύψος του προσώπου, περιγράφει το Reuters. Και στη Βαρκελώνη οι συγκεντρωμένοι πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων.

 

Ισπανία: Επεισόδια σε διαμαρτυρίες για τη σύλληψη του ράπερ- Φωτιές, χημικά και πλαστικές σφαίρες
EPA

 

Ο Πάμπλο Χασέλ δεν τήρησε την προθεσμία που είχε να παραδοθεί στις αρχές μέχρι την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου να εκτίσει ποινή 9 μηνών που του επιβλήθηκε το 2018. Μία απόφαση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Ισπανία και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι θα κάνει λιγότερο περιοριστική τη νομοθεσία για την ελευθερία της έκφρασης.

 

Τελικά την Τρίτη η αστυνομία εισέβαλε σε κτίριο πανεπιστημίου όπου είχε οχυρωθεί ο Χασέλ και τον συνέλαβε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη και άλλες καταλανικές πόλεις την Τρίτη.