Iσπανία: Απειλές για σύλληψη του Προέδρου της Καταλονίας

Iσπανία: Απειλές για σύλληψη του Προέδρου της Καταλονίας Facebook Twitter
0

O Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα άφησε σήμερα ανοικτό το ενδεχόμενο να συλληφθεί ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ, καθώς εκτιμά ότι «συντρέχει η διάπραξη εγκλημάτων όπως ανυπακοή, κατάχρηση και υπεξαίρεση» δημόσιου χρήματος, που επισύρουν φυλάκισης βάσει του Ποινικού Κώδικα.

 

Επίσης, ο Μάθα τόνισε πως υπάρχει περίπτωση φυλάκισης για τα εγκλήματα της εκτροπής και της στάσης κατά του πολιτεύματος, εάν αποδειχθεί πως έχει υποθάλψει πιθανές δραστηριότητες, ή εκδηλώσεις που εξετράπησαν σε βία, ή ταραχές, ως συνέπεια της απαγόρευσης της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας την 1η Οκτωβρίου.

 

Ο Μάθα, που προς ώρας τηρεί μία προσεκτική στάση απέναντι στον Πουτζεμόντ, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, «πως η πιθανότητα να ζητηθεί η φυλάκιση του Πουτζεμόντ παραμένει ανοικτό ενδεχόμενο», καθώς η «Εισαγγελία είναι πεπεισμένη πως ο Πουτζεμόντ διαπράττει το έγκλημα της ανυπακοής». Ωστόσο, προσθέτει, «δεν το θεωρούμε επίκαιρο» και «θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες προϋποθέσεις πληρούνται και ποια στιγμή».

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας πρόσθεσε πως δεν είναι το θεσμικό όργανο που προΐσταται εκείνο που θα αποφασίσει ένα τέτοιο ποινικό μέτρο, αλλά ο εκάστοτε δικαστής που θα πρέπει να λάβει την απόφαση μία συγκεκριμένη στιγμή και περίσταση. Με τον τρόπο αυτό δικαιολόγησε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της περίπτωσης αυτής με την απόφαση της εισαγγελίας να καλέσει σε εξέταση του δημάρχους που δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το δημοψήφισμα.

 

Για την εισαγγελία, οι νομικές και αστυνομικές ενέργειες που έχουν εκτελεσθεί έως σήμερα είναι άκρως δικαιολογημένες και δεν είναι ασύμμετρες. Ούτε και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταλανική αστυνομία (Mossos d’ Esquadra), που το περασμένο Σάββατο διατάχθηκαν να εφαρμόσουν μέχρι κεραίας τις διαταγές των δικαστικών αρχών, θέτοντάς την υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών.

 

Σήμερα, οι Mossos έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε σύνοδο στη Βαρκελώνη με τα άλλα δύο αστυνομικά σώματα, την Εθνική Αστυνομία και την Εθνοφυλακή, για να εξετασθούν τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν για να αποτραπεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

 

Ο επικεφαλής των Mossos Τζουάν Κάρλες Τραπέρο έχει ενημερώσει την εισαγγελία πως ναι μεν «δεν συμμερίζεται» την πλήρη υπαγωγή τους στις διαταγές διευθυντή του Κέντρου Συντονισμού της Κρατικής Γραμματείας Ασφαλείας ,συνταγματάρχη της Εθνοφυλακής Ντιέγο Πέρεθ ντε λος Κόβος, αλλά διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσει να εκτελεί τις διαταγές». Η σημερινή σύσκεψη των τριών αστυνομικών οργάνων, μολονότι έχει προγραμματισθεί για τις 18.00 (19.00, ώρα Ελλάδος) δεν έχει ανακοινωθεί σε ποιό σημείο θα πραγματοποιηθεί.

 

Για τον Μάθα, η διαταγή για υπαγωγή των Mossos στο κεντρικό υπουργείο υπακούει στην ανάγκη να υπάρξει ενόψει της 1ης Οκτωβρίου, «ένα σχέδιο για να μην συμβούν προβλήματα που δεν θέλουμε να συμβούν».

 

Εκείνη την ημέρα, υπενθύμισε, θα «υπάρχουν τρεις δυνάμεις που μπορούν να επέμβουν» και οι «Μossos δεν έχουν επαρκή μέσα» και για τον λόγο αυτό συμμετέχουν η Εθνική Αστυνομία και η Εθνοφυλακή». Η σημερινή συνάντηση «πραγματοποιείται για τον συντονισμό τους» και για τον λόγο αυτό προειδοποίησε τον Τραπέρο.Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Μάθα δεν θέλησε να προκαταβάλει τα γεγονότα και τόνισε πως ο επικεφαλής των Μossos «θα φανεί λογικός και θα συνεργασθεί».

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM