Ισλανδία: Έψησαν χοτ ντογκ πάνω στη λάβα του ηφαιστείου [ΒΙΝΤΕΟ]

Ισλανδία: Έψησαν χοτ ντογκ πάνω στη λάβα του ηφαιστείου [ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
Getty Images
0

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε για να δει από κοντά το ηφαίστειο που εξερράγη κοντά στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, Ρέικιαβικ.

Το ηφαίστειο που απέχει περίπου σαράντα χιλιόμετρα από την ισλανδική πρωτεύουσα μπήκε σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας την προηγούμενη Παρασκευή, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία, με ένα κοκκινωπό νέφος τέφρας να φωτίζει τον ουρανό και όλες τις πτήσεις, εισερχόμενες και εξερχόμενες, να απαγορεύονται.


«Άρχισε ηφαιστειακή έκρηξη στο Φάγκρανταλσφιαλ», έγραψε  η υπηρεσία μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι για τις αεροπορικές πτήσεις ισχύει «κόκκινος συναγερμός», πάντως από πλευράς σεισμικής δραστηριότητας καταγράφονται «πολύ λίγες» δονήσεις.


Το ηφαιστειακό σύστημα του Κρίσουβικ βρίσκεται νότια του όρους Φάγκρανταλσφιαλ, στη χερσόνησο Ρέικιανες, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Στη χερσόνησο Ρέικιανες καταγράφηκαν τουλάχιστον 40.000 σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται για την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου εδώ και πάνω από 800 χρόνια.


Η περιοχή είχε αρχικά αποκλειστεί, ωστόσο η προσέλευση του κόσμου επιτράπηκε από το Σάββατο. «Είναι απόλυτα εντυπωσιακό», δήλωσε ένας επισκέπτης στο AFP. «Μυρίζει άσχημα. Για εμένα ήταν εντυπωσιακές οι αποχρώσεις του πορτοκαλί: πολύ πιο βαθιές από αυτές που κάποιος μπορεί να φανταστεί.»
 


Σε πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα επιστήμονες, που μελετούν την ηφαιστειακή δραστηριότητα, εμφανίζονται να ψήνουν λουκάνικα για χοτ ντογκ. Υπολογίζεται ότι πάνω από 300.000 κυβικά μέτρα λάβας έχει εξέλθει του ηφαιστείου, ωστόσο η έκρηξη θεωρείται μικρή και ελεγχόμενη.


Η περιοχή έκλεισε ξανά τη Δευτέρα λόγο υψηλών επιπέδων αερίων.
 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ