Ισημερινός: Κλείνει η υφαντουργία Furukawa που καταδικάστηκε για «σκλαβιά» των εργαζομένων της 

Ισημερινός: Κλείνει η υφαντουργία Furukawa που καταδικάστικε για «σκλαβιά» των εργαζομένων της  Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Η ιαπωνική υφαντουργία Furukawa, που καταδικάστηκε από δικαστήριο του Ισημερινού για απάνθρωες συνθήκες εργασίας «ανάλογες με σκλαβιά», ανακοίνωσε ότι θα κλείσει, καθώς αδυνατεί να πληρώσει τις αποζημιώσεις ύψους 41 εκατομμυρίων δολαρίων όπως όρισε η Δικαιοσύνη. 

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακοτορείο ειδήσεων, ο Άντριαν Ερέρα, εκρπόσωπος της Furukawa, υποστήριξε ότι «η εταιρεία πάντοτε σεβάστηκε το θεσμικό πλαίσιο». «Θα πρέπει να συμμορφωθούμε προς την απόφαση του δικαστηρίου, στο μέτρο του εφικτού», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισημερινού καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα τη Furukawa, θυγατρική της ιαπωνικής FPC Marketing, που άρχισε να δραστηριοποιείται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής το 1963, διότι «διατηρούσε (...) πρακτικές ανάλογες της σκλαβιάς» και επειδή στερούσε την «ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους» από εργαζόμενους της.

Η εταιρεία κατηγορήθηκε πως άντλησε κέρδη από ανθρώπους που βρίσκονταν σε «ακραία» ευάλωτη θέση και τους στέγαζε σε καταυλισμούς υπό άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες, στο πλαίσιο διαφόρων εκμεταλλεύσεων αβάκα, λεπτής φυτικής ίνας προερχόμενης από ποικιλία μπανανιάς, παρόμοια με αυτή της ινδικής καλάμου και της κάνναβης.

Στην εταιρεία επιβλήθηκε η καταβολή αποζημίωσης σε 342 θύματα, που ανέρχεται σε 120.000 δολάρια. Συνολικά, το ποσό πλησιάζει τα 41 εκατ. δολάρια.

Η πληρωμή του ποσού αυτού συνεπάγεται «το κλείσιμο της εταιρείας», ανέφερε ο Άντριαν Ερέρα, διευκρινίζοντας πως τα περιουσιακά στοιχεία της δεν ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια δολάρια σε αξία αθροιστικά.

«Ακόμη κι αν πουλιούνταν όλα τα ακίνητα, όλα τα οχήματα, όλα τα στοιχεία πάγιου ενεργητικού της εταιρείας, δεν θα καταφέρναμε να πληρώσουμε αυτά τα 41 εκατομμύρια δολάρια», επέμεινε.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή της, η εταιρεία επέκρινε τον «δυσανάλογο» χαρακτήρα της καταδίκης της, επιχειρηματολογώντας πως η απόφαση «απειλεί τα δικαιώματα εκατοντάδων εργαζομένων της το τρέχον διάστημα, το βιός των οποίων εξαρτάται από τη συνέχιση της δραστηριότητάς της».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM