Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Τουλάχιστον δέκα νεκροί

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Τουλάχιστον δέκα νεκροί Facebook Twitter
0

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών Ρίχτερ έπληξε τη νήσο Λομπόκ της Ινδονησίας, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, νωρίς το πρωί σήμερα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι δώδεκα να τραυματιστούν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών.

Πολλά κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της ασιατικής χώρας.

Ο σεισμός έπληξε τη νήσο την ώρα που οι περισσότεροι κοιμούνταν.

Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να βγουν σε ανοιχτούς χώρους φοβούμενοι ότι κτίρια θα κατέρρεαν.

«Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια μας για να μην μας καταπλακώσει τίποτε», δήλωσε ο Ζαν-Πολ, ένας τουρίστας που τον ξύπνησε ο σεισμός μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του.

«Περπάτησα στην περιοχή αλλά δεν έχω δει ζημιές. Είμαστε κατάπληκτοι, διότι το νερό στις πισίνες έκανε κύμα σαν να ήταν θαλασσινό. Υπήρχαν κύματα μέσα στις πισίνες, αν και για μόνο 20 ως 30 δευτερόλεπτα», είπε ο τουρίστας αυτός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πάντως, πρόσθεσε, μπορεί να υπάρχουν «ζημιές σε χωριά. Είναι ακόμη νωρίς το πρωί εδώ».

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Τουλάχιστον δέκα νεκροί Facebook Twitter

Ο κύριος σεισμός, το εστιακό βάθος του οποίου ήταν μικρό, μόλις επτά χιλιόμετρα, καταγράφηκε στις 06:47 τοπική ώρα (01:47 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS.

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 50 χλμ. βορειοανατολικά της Ματαράμ, της μεγαλύτερης πόλης στο νησί Λομπόκ, διευκρίνισε το ινστιτούτο.

Ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, μεταφόρτωσε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter φωτογραφίες που εικονίζουν σπίτια οι τοίχοι και οι οροφές των οποίων έχουν καταρρεύσει.

«Κόσμος μαζεύεται στους δρόμους και σε άδεια χωράφια για να αποφύγει να πέσουν πάνω του κτίρια», ανέφερε.

«Το βασικό τώρα είναι η απομάκρυνση και η διάσωση» των ανθρώπων που κινδυνεύουν, συνέχισε και πρόσθεσε «ορισμένοι από τους τραυματίες δέχονται ακόμη περιποιήσεις σε κλινικές».

Έχουν καταγραφεί 43 μετασεισμικές δονήσεις μετά τον αρχικό, κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, η ισχυρότερη από τις οποίες ήταν 5,7 βαθμών, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Ο κύριος σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο κοντινό νησί Μπαλί, τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό στην Ινδονησία.

Στο εθνικό πάρκο του όρους Ριντζάνι, οι αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο διότι υπάρχουν ενδείξεις πως έχουν γίνει κατολισθήσεις σε ορισμένα μονοπάτια για περιπατητές.

Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι μετά το σεισμό, καθώς καταγράφηκε κάτω από το έδαφος.

Το ινδονησιακό αρχιπέλαγος, όπου βρίσκονται χιλιάδες μεγάλα και μικρότερα νησιά, βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, μια περιοχή όπου καταγράφεται έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Κάθε χρόνο σημειώνονται πολυάριθμοι σεισμοί.

Το 2004, μια πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση 9,3 βαθμών που σημειώθηκε υποθαλάσσια, στα ανοικτά της Σουμάτρας, στο δυτικό τμήμα του αρχιπελάγους, και το τσουνάμι που δημιούργησε προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και στοίχισαν τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους στην ίδια την Ινδονησία (168.000 θύματα) και σε γειτονικά κράτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM