Ιρλανδία: Οι κάτοικοι θέλουν ενοποίηση του νησιού μέσα στα επόμενα 25 χρόνια

Ιρλανδία: Οι κάτοικοι θέλουν ενοποίηση του νησιού μέσα στα επόμενα 25 χρόνια Facebook Twitter
Unsplash
0

Το 54% των πολιτών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και το 51% των πολιτών της Βόρειας Ιρλανδίας θεωρούν ότι σε 25 χρόνια, η σημερινή βρετανική επαρχία δεν θα ανήκει πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η αλλαγή αυτή δεν θα συμβεί στα 10 επόμενα χρόνια. Το αποτέλεσμα συμπίπτει με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας RED C, που έγινε για λογαριασμό του European Movement Ireland (EMI) και η οποία δημοσιεύεται επίσης σήμερα.

Μόνο το 32% των ερωτηθέντων στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας θεωρούν ότι μία ενωμένη Ιρλανδία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προκύψει μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση RED C.

Η Βόρεια Ιρλανδία δημιουργήθηκε πριν από 100 χρόνια, όταν η Δημοκρατία της Ιρλανδίας ανεξαρτητοποιήθηκε από την βρετανική κυριαρχία, και έκτοτε η θέση της παραμένει επίμαχη.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναβίωσε την συζήτηση για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, που αριθμεί 1,9 εκατομμύριο κατοίκους.

Το 56% των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, άρα, μία μεγάλη ομάδα του πληθυσμού θα μπορούσε να προτιμήσει την ένωση της επαρχίας με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας ώστε να παραμείνει στην Ένωση.

Το Brexit άνοιξε παλιές πληγές στην Βόρεια Ιρλανδία που παραμένει σημαδεμένη από τρεις δεκαετίες των "Troubles", της αιματηρής αναμέτρησης ανάμεσα στους καθολικούς και υποστηρικτές της επανένωσης της Ιρλανδίας και τους ενωτικούς, προτεστάντες, ένθερμους υποστηρικτές της βρετανικής κυριαρχίας.

Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998 έβαλε τέλος στην σύγκρουση και εγκαθίδρυσε μία εύθραυστη ειρήνη, με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, ωστόσο, να παραμένουν ενεργές.

Η ένταση αναζωπυρώθηκε πρόσφατα, τροφοδοτημένη από την οργή που προκλήθηκε από την θέσπιση νέων τελωνειακών ελέγχων ανάμεσα στην βρετανική επαρχία και την Βρετανία από την 1η Ιανουαρίου. Οι νέες ρυθμίσεις προκαλούν την έντονη οργή των ενωτικών που καταγγέλλουν την εγκαθίδρυση συνόρων στην Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Μόνο η βρετανική κυβέρνηση έχει την εξουσία να οργανώσει δημοψήφισμα για την ενοποίηση της Ιρλανδίας.

Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ορίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να οργανώσει δημοψήφισμα, «εάν θεωρήσει ότι η πλειοψηφία των εκλογέων εκφράζει την επιθυμία η Βόρεια Ιρλανδία να πάψει να είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και να γίνει τμήμα μίας ενωμένης Ιρλανδίας».

Με πληροφορίες του BBC/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM