Ιραν: Τηλεοπτικό διάγγελμα Ραϊσί ενώ συνεχίζουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ιραν: Τηλεοπτικό διάγγελμα Ραΐσί ενώ εντείνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τηλεοπτικό διάγγελμα αναμένεται να απευθύνει σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί ενώ εντείνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθικής.

Τα βίντεο που αναρτώνται στα social media δείχνουν ότι οι Ιρανοί συνεχίζουν τις διαδηλώσεις παρά τη βίαιη καταστολή. Κάποιοι δε, ακούστηκαν να φωνάζουν το σύνθημα «Θάνατος στον δικτάτορα».

Ο Ραϊσί, που έχει ισχυριστεί ότι στη χώρα ισχύει η ελευθερία της έκφρασης, την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης είναι απαράδεκτες «πράξεις πρόκλησης χάους».

«Ο πρόεδρος θα μιλήσει για τα σημαντικότερα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα στη ζωντανή, τηλεοπτική συνέντευξή του απόψε», μετέδωσε το πρακτορείο ISNA, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, 41 άνθρωποι –στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας– έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις αν και ΜΚΟ κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Ακτιβιστές ζητούν να κηρυχθεί πανεθνική απεργία ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι εκτόξευσαν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους ανταρτών στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ένας ντόπιος αξιωματούχος είπε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι ιρανικές αρχές κατηγορούν τους ένοπλους Κουρδοϊρανούς αντιφρονούντες ότι υποκινούν τις ταραχές, ιδίως στο βορειοδυτικό Ιράν, όπου ζουν πάνω από 10 εκατομμύρια Κούρδοι.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM
Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM