ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Κατάρριψη Boeing: Η Ουκρανία ζήτησε από το Ιράν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους

Κατάρριψη Boeing: Η Ουκρανία ζήτησε από το Ιράν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους Facebook Twitter
EPA
0

Το γραφείο του εισαγγελέα στην Ουκρανία και οι υπηρεσίες ασφαλείας ζήτησαν από τις ιρανικές αρχές να παραδώσουν στο Κίεβο τα μαύρα κουτιά από το ουκρανικό Boeing, το οποίο η Τεχεράνη παραδέχθηκε ότι κατέρριψε «από λάθος». 

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ένας υψηλόβαθμος ερευνητής από το Ιράν αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Ουκρανία για να διαπιστώσει αν ένα ουκρανικό εργαστήριο θα ήταν κατάλληλο για να εξετάσει τα μαύρα κουτιά.

Σημειώνεται ότι χθες, οι New York Times έδωσαν στη δημοσιότητα νέο βίντεο που δείχνει δύο ιρανικούς πυραύλους να πλήττουν το ουκρανικό αεροσκάφος. Στο βίντεο — περιέχει πλάνα που κατέγραψε κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο μπροστά στην οθόνη όπου κατέληγαν — εικονίζεται η τροχιά του πρώτου πυραύλου, ορατή χάρη στη λάμψη της καύσης του κινητήρα του, καθώς ορμά στον ουρανό, πριν ακολουθήσει έκρηξη στον αέρα, το πρώτο πλήγμα, έπειτα από περίπου 20 δευτερόλεπτα. Ο δεύτερος πύραυλος εκτοξεύεται περίπου δέκα δευτερόλεπτα αργότερα από την ίδια θέση, προς την ίδια κατεύθυνση· ακολουθεί νέα έκρηξη, έπειτα από περίπου 10 δευτερόλεπτα. Χονδικά ένα λεπτό αργότερα, μια πύρινη σφαίρα περνά, φευγαλέα, από το πάνω μέρος της οθόνης, καθώς το αεροσκάφος προφανώς έχει κάνει στροφή και προσπαθεί να επιστρέψει στο αεροδρόμιο.

Οι New York Times γράφουν πως πρόκειται για το πρώτο βίντεο που δείχνει καθαρά δύο πυραύλους καθώς πλήττουν το Boeing 737-800 NG της Ukraine International Airlines (UIA), με συνέπεια τη συντριβή του μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί. Το βίντεο «επαληθεύτηκε», επιμένει η εφημερίδα και προσθέτει πως εξηγεί «γιατί έσβησε» η συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων για τη θέση του αεροσκάφους «μερικά δευτερόλεπτα πριν χτυπηθεί από τον δεύτερο πύραυλο». Αποδεικνύει επίσης πως ο πιλότος έστριψε το επιβατικό αεροσκάφος στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να γυρίσει στο αεροδρόμιο, που αποδείχθηκε μάταιη. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ