Το Ιράν λέει ότι ο Σαλμάν Ρούσντι είναι υπεύθυνος για την επίθεση σε βάρος του

Το Ιράν λέει ότι ο Σαλμάν Ρούσντι υπεύθυνος για την επίθεση σε βάρος του Facebook Twitter
0

Μέρες μετά την αιματηρή επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι στη Νέα Υόρκη, έρχεται η πρώτη αντίδραση από Ιρανό αξιωματούχο.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Καναανί, υποστήριξε πως το ίδιο το θύμα και οι υποστηρικτές του ευθύνονται για την επίθεση.

«Ο Σαλμάν Ρούσντι εξέθεσε τον εαυτό του στην οργή του λαού εξυβρίζοντας τα όσια και τα ιερά του ισλάμ και παραβιάζοντας τις κόκκινες γραμμές 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων» δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου..

Η ελευθερία του λόγου δεν δικαιολογεί τις ύβρεις του Ρούσντι στα γραπτά του κατά της θρησκείας, συμπλήρωσε ο Καναανί.

«Στην επίθεση εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι, δεν θεωρούμε άξιο μομφής και καταδίκης οποιονδήποτε άλλον από τον ίδιο και τους υποστηρικτές του. (...) Ουδείς έχει το δικαίωμα να κατηγορεί γι' αυτό το Ιράν». 

Η χώρα του δεν έχει άλλες πληροφορίες σχετικά με το δράστη της επίθεσης εναντίον του Ρούσντι, πέρα απ' ό,τι έχει αναφερθεί από τα μέσα ενημέρωσης, διευκρίνισε.

Ο Ρούσντι αποτελεί «κόκκινο πανί» για το Ιράν εδώ και δεκαετίες, μετά τη συγγραφή του βιβλίου «Σατανικοί Στίχοι» το οποίο κρίθηκε βλάσφημο. Ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας είχε εκδώσει φετφά σε βάρος του, καλώντας τους μουσουλμάνους να τον δολοφονήσου. Εκκρεμούσε, μάλιστα, και επικήρυξη ύψους 3,3 εκατομμυρίων.

Μετά την επίθεση σε χώρο εκδηλώσεων, κατά την οποία δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές, το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και παραμένει. Έχει αποσωληνωθεί, μιλά και διατηρεί την αίσθηση του χιούμορ του.

«Η συνήθης ζωηρή και προκλητική αίσθηση του χιούμορ του παραμένει άθικτη» επεσήμανε ο γιος του, Ζαφάρ. 

Ο συγγραφέας, ωστόσο, παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση και φέρει σοβαρό τραύμα στο ένα μάτι, το ένα χέρι αλλά και το ήπαρ του. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ