Το Ιράν έθεσε 7 όρους προκειμένου να παραμείνει στη συμφωνία για τα πυρηνικά

Το Ιράν έθεσε 7 όρους προκειμένου να παραμείνει στη συμφωνία για τα πυρηνικά Facebook Twitter
0

Τους επτά όρους της Τεχεράνης για να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον πυρηνικό της πρόγραμμα, έθεσε σήμερα ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται βήματα που πρέπει να κάνουν ευρωπαϊκές τράπεζες για να διασφαλίσουν το εμπόριο με την Τεχεράνη, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του, ο Χαμενεΐ έθεσε επίσης ως προαπαιτούμενο οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να προστατέψουν τις ιρανικές πωλήσεις πετρελαίου από τις αμερικανικές πιέσεις και να συνεχίσουν να αγοράζουν αργό πετρέλαιο.

Επίσης πρέπει να υποσχεθούν ότι δεν θα επιδιώξουν νέες διαπραγματεύσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και για τις περιφερειακές δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να διαφυλάξουν το εμπόριο με την Ισλαμική Δημοκρατία. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια μάχη με αυτές τις τρεις χώρες (Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) αλλά ούτε τις εμπιστευόμαστε», ανέφερε ο Χαμενεΐ.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να εγγυηθεί πλήρως τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου. Στην περίπτωση που οι Αμερικανοί βλάψουν τις πετρελαϊκές μας πωλήσεις... η Ευρώπη θα πρέπει να αναπληρώσει αυτό και να αγοράσει ιρανικό πετρέλαιο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, σύμφωνα με ομιλία που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι αναζητά ειρήνη με την Ευρώπη για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία ακολουθούν την Ουάσινγκτον σε ευαίσθητα ζητήματα.

Αναφερόμενος επίσης στα σχόλια που είχε κάνει το 2002 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουώκερ Μπους που είχε τοποθετήσει το Ιράν στον «άξονα του κακού», ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης τόνισε ότι η Ιστορία έχει αποδείξει στην Τεχεράνη ότι «η προσαρμοστικότητα στους εχθρούς την κάνει πιο θαρραλέα».

Ακόμη, τόνισε ότι η απόρριψη από την Ουάσινγκτον της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά, δείχνει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν μπορεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ. Ο Χαμενεΐ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πάντοτε έκαναν ό,τι μπορούσαν για να φέρουν την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, αλλά ηττήθηκαν και θα ηττηθούν.

«Ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος θα τύχει της ίδιας μοίρας όπως εκείνης του προκάτοχού του, Μπους και των νεοσυντηρητικών και του Ρίγκαν και θα εξαφανιστεί από την Ιστορία», τόνισε, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ και τους προηγούμενους Αμερικανούς προέδρους.

Στα πρώτα του σχόλια μετά την παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο της νέας αμερικανικής στρατηγικής απέναντι στο Ιράν, όπου ο ΥΠΕΞ σκιαγράφησε τους δώδεκα όρους που θέτει η Ουάσινγκτον προκειμένου να συνάψει μια «νέα συμφωνία» με την Τεχεράνη, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν δήλωσε ότι το Ιράν θα συντρίψει τις ΗΠΑ αν οι Ιρανοί αξιωματούχοι κάνουν το καθήκον τους.

Αναφερόμενος στη θεμελιώδη και βαθιά εχθρότητα, όπως την χαρακτήρισε, των ΗΠΑ προς την Ισλαμική Δημοκρατία, ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, είπε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί θα ηττηθούν...με δεδομένο ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι θα ασκήσουν πλήρως τα καθήκοντά τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Διεθνή / Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως τη νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Στην πρώτη μεγάλη εγκύκλιο της παποσύνης του, ο Λέων ΙΔ΄ βάζει την τεχνητή νοημοσύνη δίπλα στη Βιομηχανική Επανάσταση, ανοίγοντας τη συζήτηση για την εργασία, τον πόλεμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM