Το Ιράν εκτέλεσε τον Αλιρέζα Ακμπαρί- Οργή από το Λονδίνο, απέσυρε τον πρέσβη του

Αλιρεζά Ακμπάρι Facebook Twitter
Φωτ: EPA/KHABARONLINE
0

Στην εκτέλεση του Βρετανοϊρανού Αλιρέζα Ακμπαρί, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας, προχώρησαν οι αρχές στο Ιράν.

Όπως σημειώνει το BBC, η οικογένειά του είχε κληθεί να μεταβεί στη φυλακή του για μια «τελευταία επίσκεψη» την Τετάρτη και η σύζυγός του δήλωσε ότι είχε μεταφερθεί στην απομόνωση.

Ποιος ήταν ο Αλιρέζα Ακμπαρί

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ιράν συνελήφθη το 2019 και καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που αρνήθηκε.

Ο Ακμπαρί, 61 ετών που συνελήφθη το 2019, κατηγορήθηκε ότι έλαβε 1.805.000 ευρώ, 265.000 λίρες και 50.000 δολάρια για κατασκοπεία, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Σε δηλώσεις που φέρονται να είναι του Ακμπαρί, ηχητικό απόσπασμα των οποίων μεταδόθηκε την Τετάρτη από την υπηρεσία του BBC στα φαρσί (BBC Persian), ο Βρετανοϊρανός είπε ότι ομολόγησε εγκλήματα που δεν είχε διαπράξει ύστερα από συνεχή βασανιστήρια.

Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Πέμπτη βίντεο που, όπως ανέφεραν, δείχνει ότι ο Ακμπαρί διαδραμάτισε ρόλο στη δολοφονία το 2020 του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν, του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, που σκοτώθηκε σε επίθεση έξω από την Τεχεράνη, για την οποία τότε οι αρχές κατηγόρησαν το Ισραήλ. Στο βίντεο, ο Ακμπαρί δεν ομολόγησε την εμπλοκή του στη δολοφονία αλλά δήλωσε ότι Βρετανός πράκτορας ζήτησε πληροφορίες για τον Φαχριζαντέχ. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιούν συχνά ομολογίες υπόπτων σε υποθέσεις που έχουν πολιτική βαρύτητα. Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα του βίντεο και του ηχητικού αποσπάσματος, ούτε πότε ή πού μαγνητοσκοπήθηκαν.

Ο Ακμπαρί ήταν στενός σύμμαχος του Αλί Σαμχανί, ο οποίος είναι ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν και είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας από το 1997 ως το 2005, όταν ο Ακμπαρί ήταν αναπληρωτής του.

Στην ηχογράφηση που μετέδωσε το BBC Persian, ο Ακμπαρί δήλωσε ότι προχώρησε σε ψευδείς ομολογίες λόγω βασανιστηρίων. «Με πάνω από 3.500 ώρες βασανιστηρίων, παραισθησιογόνες ουσίες και μεθόδους άσκησης σωματικής και ψυχολογικής πίεσης, με κατέστησαν άβουλο. Με οδήγησαν στο χείλος της τρέλας…και με ανάγκασαν να προχωρήσω σε ψευδείς ομολογίες με όπλα και απειλές θανάτου», δήλωσε.

Σούνακ για εκτέλεση Ακμπαρί: Δειλή πράξη από βάρβαρο καθεστώς

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η εκτέλεση ήταν μια «ανάλγητη και δειλή πράξη, που πραγματοποιήθηκε από ένα βάρβαρο καθεστώς». 

Οι κυβερνήτες του Ιράν δεν έχουν «κανένα σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ίδιου τους του λαού», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι σκέψεις του είναι «με τους φίλους και την οικογένεια του Alireza».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο αποσύρει προσωρινά τον βρετανό πρεσβευτή στο Ιράν για περαιτέρω διαβουλεύσεις, μετά την εκτέλεση του Αλιρεζά Ακμπάρι.

Εκτέλεση Ακμπαρί: Σοκαρισμένες οι ΗΠΑ -Καταδίκασε και ο Μακρόν

Η αμερικανική διπλωματία είναι «σοκαρισμένη» από την εκτέλεση του Βρετανο-Ιρανού Αλιρεζά Ακμπάρι από το καθεστώς της Τεχεράνης για «κατασκοπεία» και βρίσκεται στο πλευρό της βρετανικής κυβέρνησης κατά μίας «άδικης» ενέργειας.

Οι αυθαίρετες κρατήσεις, οι εξαναγκασμοί σε ομολογίας και οι εκτελέσεις με πολιτικά κίνητρα είναι απολύτως απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εκτέλεση του Βρετανο-Ιρανού Αλιρεζά Ακμπάρι αποτελεί μία ειδεχθή και βάρβαρη πράξη, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Βρετανία που καταδίκασε την εκτέλεση.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ & BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM